HomeCosplay LessenSoorten naden

Soorten naden

Naaien doe je door stoffen aan elkaar te bevestigen (te stikken) aan de hand van bepaalde steken met de juiste naald en draad. Welke soort steek je kiest is van invloed op je resultaat en sommige steken zijn wel/niet geschikt voor bepaalde stoffen. Naden zijn echter speciale stiksels die twee stukken stof aan elkaar verbinden. Denk hierbij aan de naad die de voor- en achterkant van je broek aan elkaar houdt.

Afhankelijk van waar deze naad is en welke stof je gebruikt zijn er andere manieren om de naad te vormen. Sommige zijn speciaal voor zwaardere stoffen waarbij andere juist weer voor lichte stoffen zijn. Ook kun je er voor kiezen een zichtbare en decoratieve naad te gebruiken of juist een volledig onzichtbare. Onderstaand bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten naden en hoe je ze moet maken. Deze naden komen aan bod:

 • Standaard naad
 • Locknaad
 • Engelse/Franse naad
 • Jeansnaad
 • Onzichtbare belegnaad
 • Gebonden zoom

Let wel op, wellicht ken jij sommige naden onder een andere naam. Er gaan nogal wat variaties rond die vaak hetzelfde betekenen en werken maar net een andere naam hebben. Wij hebben ons echter gebaseerd op de termen zoals wij ze geleerd hebben maar proberen waar mogelijk ook de variaties te benoemen.

 

Standaard naad

De allermakkelijkste en “standaard” naad is simpelweg de stoffen met de goede kanten op elkaar leggen en ongeveer één cm van de rand vastnaaien met een rechte steek (of korte lengte zigzagsteek met elastische naald bij rekbare stoffen). Wanneer je de stof openvouwt, en met de slechte kant omhoog legt zie je dan dat je naad omhoog staat. Deze naad kun je op verschillende manieren afwerken. De standaard is om de twee stukjes stof (de naadtoeslag) plat te leggen (elk naar hun eigen kant) en helemaal plat te strijken. Je kunt ze echter ook korter knippen, nog meer strijken, er een sierrandje aan maken of een extra band omheen zetten. Hier vind je een overzicht van diverse manieren om een standaard, platte zoom eventueel af te maken.

Moet je ergens een schuine of hoeknaad maken? Dan moet je wel even opletten. Je moet hierbij vaak namelijk een deel van de naadtoeslag wegknippen zodat je geen opgepropte hoopjes stof krijgt. Afhankelijk van de stof is het hierbij ook nodig om deze wat extra te verstevigingen in de hoeken door bijvoorbeeld eerst een extra stiksel te plaatsen langs de randen en/of wat vlieseline te gebruiken. Dit is een speciaal soort band/stof die je afhankelijk van het type vlieseline, op je stof kunt strijken of naaien, ter versteviging.

 

Locknaad (zelfs zonder lockmachine)

Een afgelockte naad lijkt erg veel op de standaard naad. Ook deze is met de verkeerde kanten op elkaar genaaid om ongeveer een centimeter van de rand. Maar in tegenstelling tot een gewone naad zorgt de lockmachine ervoor dat het volledig gestikt wordt én afgesneden. Hiermee krijg je perfect afgewerkte naden en zeker wanneer je veel naait is een lockmachine echt een uitkomst.

Maar ook als je geen lockmachine hebt kun je nog een soortgelijke look creëren, maar je hebt dan wel wat meer handwerk. Onderstaande video laat je zien hoe je dit moet doen. In feit maak je een dubbele naad met een zigzagsteek en twee gewone steken (of een overlock steek als je naaimachine die heeft) en dan knip je zelf de naadtoeslag zo strak mogelijk langs de naad af.

 

Engelse/Franse naad en “nep” Engelse/Franse naad

Om het lekker makkelijk te maken wordt de naad die wij hier de Engelse naad noemen in o.a. Amerika juist weer de Franse naad genoemd, maar wordt tegenwoordig ook hier als beide bestempelt en soms ook de pyjama naad genoemd. Dit omdat deze naad bij uitstek wordt gebruikt bij hele dunne stoffen zoals bijvoorbeeld chiffon en satijn of andere dunne, transparante stoffen. Hoe je hem ook noemt, Engelse naad, Franse naad, of pyjama naad er zit geen verschil in deze naden. Allemaal hetzelfde maar net een andere naam. Voor het gemak noemen wij hem echter de Franse naad.

Om de Frans naad te maken ga je als volgt te werk:

 1. Leg je stof met de verkeerde kanten op elkaar en speld vast.
 2. Leg onder de naaimachine en naai op ongeveer een halve centimeter van de rand over de gehele lengte, een centimeter kan ook als je de ruimt hebt.
 3. Knip daarna de naadtoeslag af, zo strak mogelijk langs je stiksel maar zorg dat je deze niet raakt!
 4. Vouw de stof open met goede kant naar boven en open de naadtoeslag, en strijk of druk goed plat. Sommige mensen vinden het echter prettiger de naad juist gesloten te houden. Dit is een optie maar geven wij persoonlijk niet de voorkeur aan.
 5. Vouw nu de stof wederom dicht met de goede kanten op elkaar. Hierdoor komt de slechte kant weer boven te liggen en vallen de naden die je net hebt gemaakt binnenin.
 6. Strijk de rand met de naden zo strak en glad mogelijk en speld eventueel weer vast.
 7. Ga naar de naaimachine en steek langs de randen van de naad die binnenin gevouwen zit (dus niet er doorheen) en je bent klaar!

Hiermee zorg je ervoor dat randen die mogelijk kunnen rafelen keurig opgesloten zitten binnen de naad en je een super strak afgewerkt geheel krijgt.

Over het algemeen heb je maar één soort Franse naad maar er is ook een naamloze variant die er op lijkt maar het stiekem niet is. Deze kan in bepaalde situaties de voorkeur genieten maar meestal ben je beter af met de echte Franse zoom. Meer weten? Bekijk onderstaande video dan:

 

Jeansnaad

De jeansnaad/deninnaad, overgestikte naad, of in het Engels de flat-felled seam is een ijzersterke naad die met name wordt gebruikt bij dikkere stoffen zoals denim. Het is een dubbele, zichtbare naad waarbij de rand die mogelijk kan rafelen naar binnen wordt gevouwen en dubbel gestikt. In het geval van denim wordt hierbij vaak ook een kleur garen in een contrastkleur gebruikt. Ondanks dat deze naad bij uitstek geschikt is voor dikkere en zwaardere stoffen is deze ook prima toe te passen op lichtere stoffen. Houdt er echter wel redelijk mee dat deze naad zichtbaar zal zijn.

Ander leuk voordeel is dat je deze naad op twee manier kunt dragen/zetten afhankelijk van hoe je de stof wilt hebben. Beide kanten van deze naad zijn namelijk geschikt om gezien te worden omdat ze netjes zijn afgewerkt. Afhankelijk van het effect zul je dan ook moeten kiezen welke kant je boven wilt hebben en welk deel van de naad je daar zichtbaar wilt krijgen.

In het onderstaande voorbeeld is er gekozen om de stof aan elkaar te naaien met de slechte kanten (de kant die aan de binnenkant van je kleding komt) op elkaar. Je gaat als volgt te werk:

 1. Leg de stof met slechte kanten op elkaar en stik een steek op ongeveer een centimeter van de rand over de gehele lengte.
 2. Vouw de stof openen en strijk even kort de naadtoeslag (de twee uitstekende stukken stof) uit elkaar.
 3. Vouw de stof dubbel en knip de onderste naadtoeslag over de gehele lengte af op ongeveer een halve centimeter van je steek.
 4. Vouw je stof vervolgens weer dubbel en strijk de niet-geknipte naadtoeslag óver de toeslag die je net hebt geknipt.
 5. Vouw daarna de lange naadtoeslag over en onder de geknipte naad langs zodat de geknipte naadtoeslag helemaal weg valt in de andere.
 6. Strijk nogmaals en zet ten slotte nog een steek over de gehele lengte van de net gevouwen naad, ongeveer een milimeter of twee langs de gevouwen rand.

Dit wordt ook laten zien in de onderstaand video tutorial. Afhankelijk van het effect dat je wilt kun je echter ook met de goede kanten op elkaar genaaid werken en kun je kiezen welke kant op je de naad wilt vouwen door simpelweg de andere kant van je naad af te knippen en te vouwen.

 

Understitch (onzichtbare belegnaad)

De ‘understitch’ is een apart soort naad die je eigenlijk alleen gebruikt bij kragen, en mouwen waarbij je ook werkt met bijvoorbeeld een voering/beleg. Hierbij naai je de voering alleen aan de naadtoeslag van je kledingstuk vast en strijkt deze plat. Hierdoor voorkom je dat de voering naar boven kruipt en zichtbaar wordt.

Er is in het Nederlands (voor zover wij weten) geen echte benaming voor deze steek. Vertalen naar ondersteek is geen beste optie, een ondersteek is namelijk iets heel anders (een po)! Wij dopen deze naad dan ook onofficieel om tot de onzichtbare belegnaad.  Is er wel een officiële naam voor laat het ons dan weten in de comments!

Maar hoe maak je deze naad nou? Met een jurkje waarin je in de hals een voering wilt maken als voorbeeld ga je als volgt te werk:

 1. Zorg dat je jurk met de goede kant van de stof naar boven ligt en de naadtoeslag gemarkeerd is.
 2. Pak de voering (al op maat gemaakt voor de hals van je jurk) en leg deze met de slechte kant naar boven in lijn met de naadtoeslag. Je wil hierbij dat de randen van de stof van zowel de jurk als de voering perfect in lijn met elkaar liggen en speld vast.
 3. Vervolgens ga je naar de naaimachine en steek je over de gehele lengte ongeveer een halve centimeter van je rand af.
 4. Leg je naaiwerk op tafel met goede kant jurk boven, voering slechte kant boven, dus hoe je het net hebt vast genaaid.
 5. Indien nodig knip je nu op diverse plekken van je beide naadtoeslagen een omgekeerde driehoekje uit de stof. De punt mag hierbij de naad niet raken!
 6. Daarna vouw je de voering naar boven toe zodat de goede kant zichtbaar wordt en over de naadtoeslagen heen ligt.
 7. Leg de stof zo onder de naaimachine dat beide goede kanten nu zichtbaar zijn en maak weer een steek over de gehele lengte van je hals en zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk op de rand stikt waar de stof van de jurk en voering aan elkaar zitten. Je wilt niet op deze steek zitten maar een millimeter of 2 er vanaf.
 8. Daarna vouw je je voering naar binnen toe en strijkt het geheel en en je onzichtbare belegnaad is klaar!

De truc die je in deze video overigens ziet voor het maken van de ronde naad kun je ook op andere ronde naden toepassen. Hiermee kun je het makkelijker met de stof achter de naad werken. Hiervoor knip je op bepaalde plekken in de naadtoeslag een soort omgekeerde driehoek waarbij de punt een millimeter of 5 verwijdert blijft van de daadwerkelijke naad. Vervolgens strijk je hem en heb je minder stof bulk over. Je zou zelfs kunnen kiezen om de stof die aan de onderkant ligt af te knippen.

 

Gebonden zoom

De gebonden zoom is een slag apart en zie je vaak bij halzen en bijvoorbeeld als tailleband bij een rokje of extra versiering aan de onderkant. Het is dus niet per definitie een echte zoom en wordt vaak ook meegerekend als een soort naad (daarom vernoemen wij hem bij beiden). Deze zoom/naad krijgt ook wel eens de bijnaam de ‘Hong King finish’.

Om deze look te krijgen wordt er een contrasterende band over de naadtoeslag heen gevouwen en vastgezet. De naadtoeslag verdwijnt hierdoor helemaal in de band en mits je goed steekt kun je het geheel vrijwel onzichtbaar in elkaar laten overlopen. Om dit onzichtbare effect te krijgen zul je wel ‘stichting in the ditch’, ofwel naaien in de randen moeten toepassen. Dit is in feite niks anders dan het heel strak naaien op de plek waar de band en de stof bij één komen.

Om precies te lezen hoe dit zit verwijzen we je door naar het artikel over zomen waarin we bespreken hoe je deze moet maken.

 

Figuurnaden

Niet alleen bestaan er naden om twee stukken stof aan elkaar te verbinden, er zijn ook speciale naden die zorgen voor een extra mooie pasvorm. Zo heb je bij aansluitende blazers en jasjes vaak extra naden nodig om de juiste pasvorm te krijgen dit zijn figuurnaden. Deze bespreken we hier niet maar in het artikel specifiek over verschillende soorten figuurnaden.

 

Extra tips voor het maken van naden

Tenslotte willen we je nog wat laatste tips meegeven over het werken met naden en het verkrijgen (en behouden) van het beste resultaat.

 

Houdt rekening met je stof

Het lijkt logisch maar wanneer je met naden werkt is het allerbelangrijkste dat je rekening houdt met je stof. Hiermee bedoelen we dat je de juist naald, garen, en steek selecteert voor het beste effect. Vooral bij naden waar spanning op staat wil je zeker weten dat je garen blijft zitten en niet breekt dus zorg voor goede kwaliteit. Ga ook niet met de verkeerde naald je naad zetten, hiermee kun je de stof en je werk goed verpesten. Met name wanneer je gaat werken met zware stoffen zoals leer, suede of denim wil je hier extra op letten.

 

Speld, rijg, en dubbel check

Wellicht de meest belangrijke tip van allemaal: speld je naden ook altijd eerst netjes af en indien gewenst rijg ze even met een grove steek om te controleren of echt alles op z’n plek zit. Kijk ook altijd op de voor- én achterkant van de stof om te zien of het op beide kanten klopt. Dit scheeltje een hoop werk want mocht er toch iets fout zitten kun je het aanpassen zonder eerst weer de gehele naad los te moeten maken.

Werk je overigens met suede en/of leer? Dan kun je beter klemmetjes of zelfs plakband gebruiken om het geheel bij elkaar te houden. Spelden en rijgen werken hier namelijk niet even goed bij.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close