HomeCosplay LessenSoorten pruiken

Soorten pruiken

Afhankelijk van het soort pruik zijn er bepaalde dingen die je wel of niet kunt doen. Zo kun je synthetische pruiken moeilijker (of helemaal niet) bewerken met een stijltang, krultang of ander hitte middelen. Ook verven met haarverf gaat moeilijk tot helemaal niet. Zo zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden. Heb je een pruik met echt mensenhaar, dan zijn een hoop dingen alsnog niet mogelijk of vergen wat extra aandacht. Er zijn dan ook een aantal soorten pruiken waar we onderscheid in kunnen maken. De hoofdgroepen zijn synthetisch en niet synthetisch. Daarbinnen heb je echter ook nog een aantal verschillende varianten zoals lace-front pruiken, al gestylede pruiken, en onderdelen voor pruiken zoals clip-ons en wefts.

 

Synthetisch versus echt haar

Zoals gezegd is het belangrijkste onderscheid te vinden in het soort haar. Is het echt mensenhaar, of gemaakt van synthetisch materiaal? Pruiken van echt mensenhaar worden vaak gezien als het beste van het beste en zijn ook het duurste. Ze zien er uiteraard het meest natuurlijk uit en je kunt er een hoop mee doen mits je het op de juiste manier aanpakt. Ze zijn vooral geschikt voor cosplays van “echte” personen zoals film personages of mensen uit tv-series. Voor andere cosplays zijn ze vaak minder geschikt omdat ze het cartoony effect missen. Daarnaast is ook moeilijker te stylen kunnen zijn in de vormen die je wilt. Ga je echter voor een natuurlijke en zo menselijk mogelijke look? Dan is er geen beter alternatief op de markt dan pruiken van echt mensenhaar.

Synthetische pruiken worden echter het meeste gebruikt door cosplayers. Deels vanwege de (meestal) lagere prijs, enorme diversiteit aan kleuren en stijlen, en het makkelijker kunnen stylen voor cosplay doeleinden. Je hebt echter wel verschillende soorten synthetische materialen. Dit staat lang niet altijd vermeld, maar we willen het toch even uitleggen.

Pruiken gemaakt van kanekalon en toyokalon zijn NIET hittebestendig, maar zie je veel voorbij komen en zijn uitermate geschikt voor pruiken waar weinig aan gedaan hoeft te worden. Beiden soorten lijken erg op elkaar en zijn gemakkelijk te wassen en kammen. Elure en Hiperlon zijn iets duurdere materialen maar bieden dan ook een aantal voordelen. Het zijn redelijk nieuwe soorten en wat moderner. Ze zien er vaak wat echter uit en het meest belangrijke: ze zijn volledig hittebestendig. Dit laatste is echt ontzettend belangrijk. Wanneer je wilt gaan stylen is het absoluut een aanrader om voor hittebestendige materialen te gaan zodat je los kunt gaan met stijl- en krultangen. Daarnaast staat vooral Hiperlon er bekend om dat ze zeer goed te verven zijn, haarproducten goed opnemen en erg geschikt zijn om (op extreme manieren) te stylen.

Ga echter niet helemaal los met zoeken op deze termen, vaak staat het er niet eens bij. Wat wel vaak genoemd wordt is of het hittebestendig is of niet en dat is uiteindelijk het belangrijkste om te weten. Daarnaast kun je, ongeacht van het materiaal, vaak alsnog manieren vinden om te krijgen wat je wil. Soms kan het helpen om even te weten waar je het over hebt als je op zoek moet naar een specifieke pruik om mee aan de slag te gaan.

 

Lace-front pruiken

Behalve het materiaal waaruit de pruik gemaakt is zijn er nog twee belangrijke vormen. De “normale” pruiken en de zogenoemde lace-front pruiken. Een lace-front pruik wordt op een andere manier in elkaar gezet en heeft vaak geen pony. Er is een wat meer natuurlijke haarlijn aanwezig en vergt wat extra werk om gebruiksklaar te maken en te dragen. Vooral binnen de beauty community worden extreem veel lace-front pruiken gebruikt, maar ook tijdens het cosplayen zie je ze veel voorbij komen. Ze hebben als voordeel dat het veel mooier overloopt op je eigen hoofdhuid en daardoor natuurlijk overkomen.

Daarbij kunnen ze ook erg geschikt zijn voor bepaalde soorten cosplays waarbij je bijvoorbeeld een paardenstaart moet hebben. Je zult hiervoor vaak wel nog wat aan de slag moeten met wefts toevoegen of verplaatsen om het net uit het zicht te houden, maar ook dat is goed te doen. Meer over het dragen van een lace-front pruik kun je lezen in het artikel ‘pruiken dragen’.

 

Al gestyleerde pruiken

Ook heb je de optie om pruiken te kopen die al (deels) gestyled zijn. Dit zijn vaak niet al te ingewikkelde werken en zijn het meeste te vinden voor zeer populaire (anime) personages. Deze pruiken lijken echter lang niet altijd zo goed als ze op de foto’s doen en vaak zul je alsnog aan de slag moeten om wat dingen bij te stylen. Een enkele keer heb je geluk en is de pruik 100% gebruiksklaar. Uitzondering hierop zijn natuurlijk ook de custom-orders en commissies. Hierbij betaal je iemand om specifiek voor jou een bepaalde pruik te stylen.

 

Clip-ons en wefts

Het kan ook voorkomen dat je bij een pruik nog wat “onderdelen” krijgt. Denk aan bijvoorbeeld clip-on paardenstaarten. Dit zijn vaak stukken pruik die bevestigd zitten aan een haarklem en je op de basispruik vast zet. Deze komen regelmatig voor bij personages die twee staarten in hebben en bij synthetische pruiken die je kant-en-klaar koopt. Ook heb je wefts. Dit zijn eigenlijk losse “rijen” haar die je tussen je de lagen haar van je pruik kunt zetten. In de simpelste vorm is dit om extra volume aan je pruik toe te voegen en eventuele gaten tussen de lagen op te vullen. Ze worden echter ook gebruikt voor de wat meer extremere vormen van pruiken styleren. Daar vertellen we meer over in de artikelen “omgaan met wefts” en “extreme pruiken stylen”.

 

Carnavalspruiken

Je zou eventueel nog een categorie kunnen benoemen: carnavalspruiken. Deze zijn altijd helemaal synthetisch (meestal gemaakt van iets dat gesponnen plastic heet), erg goedkoop, glimmen enorm, en kun je maar beter links laten liggen als het aankomt op cosplay. In de onderstaande tutorial zie je je zo’n pruik wat bruikbaarder kunt maken voor als je echt geen andere optie hebt.

 

Wat is het beste?

Het is moeilijk te zeggen welke soort nou het beste is omdat het er vanaf hangt waar je hem voor gebruikt. Over het algemeen kiezen eigenlijk alle cosplayers voor pruiken van synthetisch haar en kiezen vooral beginnende cosplayers vaak een wat goedkopere variant op ebay. Deze zijn uitstekend om mee te beginnen, maar wanneer je serieus aan de slag wil gaan met uitgebreidere vormen van pruiken stylen zul je ook vaak naar andere alternatieven op zoek moeten. Toch blijft synthetisch de meest gebruikte pruiken soort.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close