HomeCosplay LessenSoorten zomen

Soorten zomen

Naaien doe je door stoffen aan elkaar te bevestigen aan de hand van bepaalde steken met de juiste naald en draad. Welke soort steek je kiest is van invloed op je resultaat en sommige steken zijn wel/niet geschikt voor bepaalde stoffen. Dit noem je ook wel het aan elkaar stikken, of doorstikken, van de stof.  Op bepaalde plekken zul je echter wat extra moeten stikken én nadenken over de manier waarop je stikt om een nette afwerking te krijgen.

We hebben het hier dan vaak over het stikken/naaien van zomen en naden (meer over naden hier). De zoom vind je onderaan stoffen, denk aan de zoom van je broekspijpen, onderkant van je rok, of mouwen. Een zoom kan zo simpel zijn als het omvouwen van het laatste stukje stof en doorstikken maar dit is lang niet altijd voldoende. Wil je een nette afwerking zonder rafels, een zoom die goed blijft zitten, én past bij de stof waar je mee werkt, dan moet je meer weten over de verschillende soorten zomen en hoe je ze moet maken. Onderstaand laten we je kennis maken met enkele van de meest gebruikte soorten zomen en hoe je ze zelf kunt maken. Deze soorten zomen komen aan bod:

 • Dubbele zoom
 • Rolzoom
 • Blindzoom
 • Gebonden zoom
 • Schulpzoom

En ook al noemen we het niet specifiek, we willen nogmaals bedrukken dat je voor elk van deze zomen rekening moet houden met je stof, je naald en het garen dat je gebruikt! Overigens kun je voor de meeste van deze zomen ook een lockmachine gebruiken als je dat wilt.

 

Dubbele zoom

Een dubbele zoom is zo’n beetje de standaard zoom waarbij de onderkant van de stof twee keer gevouwen wordt en daarna gestikt. Afhankelijk van de stof en de gewenste ‘look’ kun je dan kiezen voor bijvoorbeeld een rechte steek met tweeling naald, een gewone enkele rechte steek of net wat je graag zou willen of wat er nodig is voor jouw stof.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is:

 1. Je stof met de verkeerde kant naar boven klaar leggen.
 2. Onderkant van de stof ongeveer een centimeter omhoog vouwen zodat de goede kant zichtbaar wordt.
 3. En vervolgens de helft daarvan ook nog eens naar binnen vouwen zodat de kniprand onder de stof komt te liggen.
 4. Daarna hoef je alleen nog maar te stikken langs de bovenste vouwlijn en klaar ben je.

Optioneel kun je er ook voor kiezen om de stof 1cm om te vouwen en vervolgens nogmaals in zijn geheel 1 cm dubbel te vouwen. Niet helemaal duidelijk? Geeft niks! Onderstaande video laat je alle details zien:

 

Rolzoom

Een rolzoom is bedoelt voor dunne en lichte stoffen zoals chiffon, satijn, en hele lichte katoenen. Je krijgt hiermee een zeer smalle zoom die heel subtiel blijft. Je kunt dit op twee manieren doen: met een rolzoomvoetje of zonder. Wanneer je voor een rolzoomvoetje kiest is het letterlijk een kwestie van een paar steken aan het begin zetten en daarna de stof in de gleuf van het voetje zetten en over de hele lengte naaien. Ook kun je, afhankelijk van je machine bepaalde steken kiezen om mini-schulpzomen te maken (later hierover meer). Meer over de rolzoomvoet zie je onderstaand.

Geen rolzoomvoetje en/of wil je deze ook niet kopen? Geen probleem ook dan kun je een rolzoom maken. Lees snel verder onder deze video.

Ondanks dat een rolzoomvoetje heel handig kan zijn vergt het soms wat oefening maar je kunt ook om andere redenen liever geen voetje gebruiken. Dit is dan een alternatieve methode. Laten we beginnen:

 1. Leg je stof met de verkeerde kant naar boven onder de voet van je naaimachine en naai van onder tot boven een rechte steek op ongeveer een halve centimeter afstand van de rand.
 2. Daarna pak je de stof en leg je hem weer neer met de verkeerd kant naar boven. Vervolgens pak je de kant waar je net de steek hebt gemaakt en vouwt deze om zodat de goede kant zichtbaar wordt. Je wilt de steek die je gemaakt hebt nét kunnen zien. Strijk dit glad en ga terug naar de naaimachine.
 3. Naai rechtstreeks over de steek die je niet gemaakt hebt.
 4. Haal de stof er weer onder vandaan en knip het overschot aan stof boven je steek weg, zo dicht mogelijk op de steken maar zonder dat je de steek raakt. Pas ook heel goed op dat je niet door je echte stof heen knipt!
 5. Vervolgens vouw je nogmaals je rand om maar zo klein mogelijk zodat je steek ongeveer in het midden zit. Strijk dit weer en ga naar de naaimachine.
 6. Tenslotte naai je nog een laatste keer over je bestaande steek heen en eventueel nog een keer strijken. Maar dat is het!

 

Blindzoom

Blindzomen zijn voornamelijk geschikt voor niet al te dikke stoffen je moet namelijk nogal wat vouwen en met te dikke stoffen wordt het geheel vaak teveel voor de machine. Het is echter dus wel perfect voor gebruik van normaal katoenen maar ook tricot stoffen. Het grootste voordeel van deze zoom is dat het er heel strak en netjes uitziet en je vrijwel nergens het garen ziet.

Een blindzoom kun je het beste en makkelijkste maken met je naaimachine. Hiervoor moet je echter wel een naaimachine hebben met een optie voor een blinde zoom steek (een lijn met een driehoek gevolgd door weer een lijn met driehoek etc. etc.) én een blindezoomvoetje om je leven een stuk makkelijker te maken. Bereid je naaimachine voor door de steek in te stellen het voetje te plaatsen. Daarna pak je de stof erbij en werk je als volgt:

 1. Leg de stof met de verkeerde kant naar boven en maak de basis van een dubbele zoom, dus vouw de stof twee keer om. Naai nog niks vast maar strijk het geheel wel kort.
 2. Draai vervolgens de stof om met de goede kant naar boven en de vouw naar beneden, met de zoom aan je linkerkant.
 3. Daarna pakje de stof aan de rechterkant en vouwt deze naar links gedeeltelijk over de zoom heen tot je ongeveer maximaal een halve centimeter van je zoom vrij hebt.
 4. Dit strijk je heel lichtjes, absoluut niet te hard want je wilt geen zichtbare vouw. Bang dat je toch teveel strijkt? Sla het over en speld gewoon het geheel vast.
 5. Nu kun je naar de naaimachine en leg de stof onder het voetje. Hierbij moet je even opletten wat je wilt dat de “echte” zoom in zijn geheel onder het voetje ligt maar het bovenste vouwtje wat we bij stap 3 hebben gemaakt wil over het plastic “bobbeltje” van je blindzoomvoetje hebben liggen. Het plastic ligt dan tussen de twee vouwen in.
 6. Zet de stof van de bovenste vouw tegen de rand van het plastic hulpmiddel en begin met naaien.
 7. Naai over de gehele lengte en haal de stof onder de naaimachine vandaan.
 8. Leg tenslotte de stof neer met de goede kant naar boven en je nu blinde zoom er netjes over en strijk een laatste keer.

Heb je echter geen blindzoomvoetje dan komt er wat handwerk bij kijken zoals wordt gedemonstreerd in onderstaande video. Dit is bijna hetzelfde als dan de onzichtbare steken die je nodig hebt voor bijvoorbeeld het dichtmaken van kussentjes en knuffeltjes zoals je onderstaand kunt zien. Dit is niet zozeer meer een zoom maar haast een type naad, zoals je kunt zien in de tweede video.

 

Gebonden zoom

De gebonden zoom is een slag apart en zie je vaak bij halzen en bijvoorbeeld als tailleband bij een rokje of extra versiering aan de onderkant. Het is dus niet per definitie een echte zoom en wordt vaak ook meegerekend als een soort naad (daarom vernoemen wij hem bij beiden). Deze zoom/naad krijgt ook wel eens de bijnaam de ‘Hong King finish’.

Om deze look te krijgen wordt er een contrasterende band over de naadtoeslag heen gevouwen en vastgezet. De naadtoeslag verdwijnt hierdoor helemaal in de band en mits je goed steekt kun je het geheel vrijwel onzichtbaar in elkaar laten overlopen. Om dit onzichtbare effect te krijgen zul je wel ‘stichting in the ditch’, ofwel naaien in de gaten moeten toepassen. Dit is in feite niks anders dan het heel strak naaien op de plek waar de band en de stof bij één komen.

Om een gebonden zoom te maken moet je:

 1. Beginnen met het maken van een standaard zoom. Dus goede kanten op elkaar leggen en een steek zetten op ongeveer 1cm afstand van de rand. Vouw de stof open met slechte kant naar boven en strijk de naadtoeslagen open naar beide kanten.
 2. Zorg dat de band die je wilt gebruiken even breed is als je opengevouwen naadtoeslag en pin deze erop vast. Pin alleen de band op je naad toeslag, niet op de onder liggende stof!
 3. Vouw de stof weer op met de goede kanten tegen elkaar maar niet je naadtoeslag, zodat je naadtoeslag met de opgespelde band aan de rechterkant uitsteekt.
 4. Dit uitstekende stukje band en naadtoeslag  naai je over de gehele lengte door op ongeveer een halve centimeter vanaf de buitenste rand..
 5. Klaar met naaien dan vouw je de stof weer open met slechte kanten naar boven en naadtoeslagen uit elkaar en vouwt de net genaaide band over het stiksel heen zodat deze verder over de rechter naadtoeslag komt te liggen.
 6. Vouw wederom de stof dubbel met goede kanten op elkaar en leg deze zo voor je neer dat de band onderop ligt en bovenaan uitsteekt. Je ziet dan dat je bovenaan je band hebt met de achterkant van je gestikte naadtoeslag.
 7. Vervolgens vouw je dan je band over de achterkant heen en speld hem netjes vast.
 8. Nu ga je weer naar de naaimachine en draai je het geheel om en legt onder je voetje.
 9. Tenslotte wil je nu heel nauwkeurig te werk gaan Want je wilt dat je naad precies valt in de lijn waar de band en stof met elkaar verbonden zijn en die lijn wil je volgen. Aan de voorkant lijkt het dan namelijk net alsof je een perfecte onzichtbaar naad hebt terwijl je aan de achterkant ook nog het gevouwen stukje stof meepakt. Eventueel kun je dit ook met de hand doen.
 10. En klaar ben je!

Eerlijk is eerlijk het is nogal wat verwarrend, zeker als je alleen maar de uitleg leest en er verder geen beeld bij hebt. Neem dan ook echt even de tijd om onderstaande video’s goed te bekijken want als je de heldere uitleg in deze video’s ziet wordt het je in één klap helemaal duidelijk.

 

Schulpzoom

En dan zijn we aangekomen bij de laatste zoom die we benoemen in dit artikel: de schulpzoom! Deze zoom, in het Engels de ‘scallop hem’, is een decoratieve zoom die je vaak terugziet bij dameskleding en dan met name bij jurken en rokken (soms ook topjes).  Hiermee krijg je een soort halve cirkels aan de onderkant van je kledingstuk. Het is niet moeilijk om te maken maar het kost je wel wat tijd en geduld, zeker als je nog niet zo behendig bent in het maken van bochten met de naaimachine. Ook heel belangrijk is dat je van te voren al rekening houdt met de schulpzoom door bijvoorbeeld wat extra lengte aan je patroon toe te voegen waar nodig.

Een schulpzoom maak je door:

 1. Je kledingstuk met de goede kant van de stof naar boven klaar te leggen
 2. Vouw daarna de onderkant van je kledingstuk naar boven toe, zodat de slechte kant bovenop komt te liggen. Hoe ver je hem naar boven vouwt is afhankelijk hoe groot je je schulpen wilt hebben. Pak echter altijd 1cm extra ruimte aan de onderkant van je schulp + 1cm ruimte daarboven.
 3. Teken dan een rechte lijn op hoogte van je  1cm + schulplengte in de breedte van de stof. Dit is de basislijn, waar je de schulp vanaf tekent.
 4. Pak dan een rond voorwerp dat je als een soort sjabloon wilt gebruiken, bijvoorbeeld een rol tape, mok, of glazen potje. Zorg dat het midden van deze rond vorm altijd precies in lijn loopt met de lijn die je hebt getekend en trek elke keer een halve cirkel over op de verkeerde kant van de stof.
 5. Deze lijn ga je stikken tot je alles hebt gehad.
 6. Daarna knip je op ongeveer een halve centimeter aan de buitenkant van deze cirkels het restant van de stof af, bij voorkeur met een gekarteld stofschaar.
 7. Heb je geen gekartelde stofschaar dan wel je wellicht nog wat dichter op je stiksel knippen of her-en-der langs alle schulpen wat omgekeerde driehoekjes knippen (zonder dat je de steken raakt).
 8. Zorg ook dat je een beetje knipt in de ruimte tussen de twee schulpen, wederom zonder de steken te raken.
 9. Vouw daarna de zoom terug en binnenste buiten zodat de goede kant bovenkomt te liggen en je de schulp al kunt zien.
 10. Corrigeer de vorm en zorg dat je overal perfecte cirkels krijgt. Tevreden met de vorm? Dan strijk je ze tot ze helemaal glad en strak zijn.
 11. Tenslotte draai je de stof nog om zodat je de slechte kant weer bovenop hebt liggen en werk je evt. de extra naadtoeslag nog af met een blinde zoom.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close