HomeBlogStel geen domme vragen (en andere tips voor beginnende cosplayers)

Stel geen domme vragen (en andere tips voor beginnende cosplayers)

Naast onze vele tutorials en cosplay lessen is er nog veel meer dat we met jullie willen delen op het gebied van cosplay, zoals deze tips die elke beginnende cosplayer moet weten voor je begint met je cosplay!

 

Stel geen domme vragen

Onze titel is zeker geen click-bait titel maar slaat op één van de belangrijkste issues: stel de juiste vragen. Op Facebook en vele fora vind je honderden vragen van allerlei mensen die willen beginnen met cosplay of net begonnen zijn en hard op zoek zijn naar informatie. Daar is uiteraard niks mis mee en een hoop (ervaren) cosplayers denken graag met je mee. Maar, er zijn een paar dingen waar de meeste mensen slecht tegen kunnen: domme vragen.

Ja, domme vragen zijn er echt. En wat we daarmee o.a. bedoelen is: “stel geen luie vragen”. Dit zijn alle vragen waar je super simpel zelf een antwoord op kan vinden door alleen maar even te googlen. Vragen zoals “wat is worbla” zijn niet de juiste vragen om te stellen aan een ervaren cosplayer, neem even de kleine moeite om zelf wat voorwerk te doen. Op onze site vind je bijvoorbeeld al enorm veel informatie voor beginners. Wanneer je dit niet doet geef je eigenlijk een signaal dat je niet eens de moeite wilt nemen om zelf wat dingen uit te zoeken. Een hoop kennis en ervaring hebben cosplayers zelf moeten opbouwen door vele malen vallen en opstaan. Door zelf al voorwerk te doen laat je zien dat je het serieus neemt én kan je beter geholpen worden.

Want als je al wat basis informatie hebt is het makkelijker om specifieke vragen te stellen die echt van toepassing zijn op het kostuum dat je wilt maken. Een vraag zoals “hoe maak ik een Super Mario kostuum” is veel te vaag. Wil je weten hoe je de patronen maakt? Welke stof je moet gebruiken? Wil je een prothetische neus? Weten hoe je een pruik moet bewerken? Natuurlijk kun je dan zeggen dat je het antwoord op alles wil maar je kunt je voorstellen dat het enorm lastig is om daar op te antwoorden. Een betere vraag is “hey, ik heb x-kostuum dat ik wil maken en ik twijfel tussen stof A en stof B, met welke heb jij de beste ervaring?”.

Je zult zien dat je dan veel meer bruikbare informatie krijgt én de kans is überhaupt groter dat iemand de tijd neemt om te antwoorden simpelweg omdat ze het sneller kunnen doen en het ze minder moeite kost.

 

Zoek je informatie en inspiratie op allerlei plekken

Op zoek naar meer informatie of inspiratie hoe je een bepaalde cosplay of een bepaald onderdeel moet maken? Zoek dan niet alleen op voor de hand liggen termen of dingen die direct met je character te maken hebben. Je zult zien dat je handige informatie kunt vinden in allerlei hoeken van ‘costume making’ (en daarbuiten) niet alleen specifiek voor cosplay. Wil je een leren korset maken? Dan kun je ook op steampunk tutorials zoeken, wil je een pruik met mega volume? Kijk eens binnen de drag queen community voor tips en tutorials van pruiken. Op zoek naar de beste manier om kant te maken of bewerken? In de bruidsmode (sluiers) kun je dan weer goed informatie vinden. In het kort: je inspiratie en informatie moet je op diverse plekken zoeken.

 

Begin niet te groot en ingewikkeld

“Spring in het diepe” is een bekend gezegde maar is op cosplay niet helemaal van toepassing. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar over het algemeen is het aan te raden om niet meteen te beginnen met een enorm groot en ingewikkeld kostuum. Het kan wel mits je voldoende tijd, middelen en motivatie hebt maar in de meeste gevallen is een wat minder complex project beter om mee te beginnen. Hiermee kun je wat meer bekend raken met de diverse technieken, materialen, en methoden die je nodig hebt en kun je het enorme project van je dromen waarschijnlijk een stuk beter neerzetten. Laat het je echter ook niet teveel tegenhouden, je moet soms inderdaad even in het diepe duiken om echt verder te komen, maar doe dat pas als je weet hoe je überhaupt moet zwemmen.

 

Experimenteer veel en leer van je fouten.

Als je cosplay uit elkaar valt op een conventie omdat je een fout hebt gemaakt is dat natuurlijk niet goed. Maar het is ook geen wereldramp. Sterker nog, het kan een fantastisch leermoment zijn, en dat is iets wat je nodig hebt in cosplay. Het is vaak een kwestie van allerhande dingen uitproberen en experimenteren en vaak zijn er meerdere manieren om iets goed te doen. Bepaalde technieken zijn fantastisch voor materiaal A maar kunnen een ramp zijn voor materiaal B. Gelukkig kun je een hoop informatie online vinden maar zelf een gevoel krijgen van wat wel en niet werkt, en vooral wat NIET werkt is echt onmisbaar.

 

Heb geduld

Hoe frustrerend het ook is, cosplay is niet iets dat je moet haasten of snel moet willen doen. Iedereen heeft wel de conventie-stress dat je op het laatste moment nog aan de slag moet met een kostuum. Maar vrijwel iedere cosplayer zal beamen dat je dan lang niet altijd het mooiste resultaat krijgt. Dingen hebben tijd en aandacht nodig en cosplay is niet anders. Bepaalde processen nemen nou eenmaal veel tijd in beslag om een goed effect te krijgen. Verwacht dan ook niet dat cosplayen een snelle fix is, of maar even zo gedaan kan worden, blijf er geduldig bij en je zult zien dat het eindresultaat een stuk mooier zal zijn!

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close