HomeCosplay LessenStencils op stof

Stencils op stof

Wil jij niet je gehele stof verven maar moet je juist kleine details aanbrengen of een wisselend patroon? Dan zul je andere technieken moeten gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van stempels en stencils! Deze kunnen echt een uitkomst bieden wanneer je niet zo zeker bent van schilderen met de hand of veel dezelfde patronen in de stof moeten laten terugkomen.

In dit artikel zullen we in gaan op het werken met stencils op stof. Kijk hier om meer te weten te komen over het werken met stempels. Zorg overigens wel dat je eerst onze artikelen over ‘Soorten stof‘ hebt gelezen en de basis ‘stof verven‘ om te voorkomen dat je fouten maakt met het werken met stempels en stencils.

Stencils zijn een makkelijke manier om een bepaald patroon, afbeelding of tekst over te brengen op stof, vooral omdat ze makkelijk te maken zijn. Een dik stuk karton, bakpapier, een oude plastic of rubberen placemat, of zelfs worbla kun je gebruiken om een stencil van te maken. Wat heb je nodig?

  • Een ondergrond, tussenlaag voor onder de stof (zodat deze niet doorlekt)
  • Je stencil (of materiaal om je stencil van te maken en eventueel spray mount)
  • Textielverf (of acrylverf mix zoals hier besproken)
  • Kwast
  • Keukenpapier

 

Maak je stencil

Maak of koop als eerste je stencil. Ga je er zelf een maken? Echt een van de makkelijkste manieren is om zogenaamd ‘freezer paper’ te gebruiken. Dit lijkt op bakpapier en is makkelijk te knippen. Het grootste voordeel is dat je het tijdelijk op de stof kunt strijken, hierdoor zit het dus perfect op z’n plek tijdens het verven.

 

Zet je stencil vast

Eenmaal tevreden met je stencil kun je gaan beginnen! Werk je met freezerpaper? Strijk dan eerst het stencil op de stof, zo niet dan zorg je eerst dat je stof helemaal plat en strak ligt en niet kan bewegen, met eventueel een stuk karton of iets anders eronder waarop de verf mag doorlekken. Plaats daarna het stencil op de plek die je wilt hebben en zet deze vast. Afhankelijk van wat je gebruikt kan dit met tape of iets als spray mount (zie onderstaande video).

 

Begin met verven

Ga daarna aan de slag met de verf. Pak een beetje op de kwast, maar dep het teveel af op een stukje keukenpapier. Je wilt absoluut niet de verf er te dik opzetten, deze kan dan namelijk uitlopen of per ongeluk toch onder het stencil terecht komen en dan klopt je vorm niet meer. Desnoods breng je een paar dunnere laagjes aan tot je tevreden bent.

Vervolgens laat je de stof goed drogen (afhankelijk van de verf meestal een minuut of 30). Pak daarna een andere lap stof die vies mag worden, leg over je kunstwerk heen, en strijk het geheel (niet met stoom) hierdoor zet je de verf goed vast. En klaar is kees!

Ook hier geldt weer dat deze methodes over het algemeen het beste werken op natuurlijke stoffen zoals katoen. Dat betekent niet dat je het niet kunt gebruiken voor synthetische of gemengde stoffen maar het is des te belangrijk dat je de juiste verfsoort gebruikt.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close