HomeCosplay LessenStof ontwerpen (en printen)

Stof ontwerpen (en printen)

Wil jij bijvoorbeeld graag de broek van Tracer uit Overwatch maken maar kun je nergens een geschikte stof vinden? Of is de stof perfect van kleur maar het patroon net apart en is verven geen optie? Er zijn zat redenen waarom je geen goede stof kan vinden of waarom het handmatig verven ervan bijvoorbeeld geen optie is. Dat betekent niet dat je maar een andere cosplay moet uitzoeken want er zijn nog opties zat, zoals het zelf ontwerpen van je stof en deze laten printen!

De laatste tijd zie je steeds vaker dat mensen hun eigen stoffen gaan ontwerpen. Dit omdat het niet alleen makkelijker is geworden om heel gemakkelijk zelf patronen te ontwerpen maar ook omdat het, mede door digitaal stof printen, een stuk betaalbaarder is geworden! Maar hoe gaat dat nou in z’n werk en waar moet je allemaal op letten als je zelf stof gaat ontwerpen en het laat printen? Dit heb je in elk geval nodig:

  • Bedrijf dat stof kan printen*
  • Computer met tekenprogramma zoals Adobe illustrator
  • Patronen
  • Voorbeeld stof

* Eventueel kun je investeren in een eigen stofprinter maar tenzij je echt enorm veel gaat doen zal dit de investering niet waard zijn. Je praat namelijk niet over een paar honderd euro maar serieus geld wat voor de gemiddelde cosplayer bij lange het bedrag niet waard is.

 

Kies een bedrijf

Voordat je begint met ontwerpen is het handig om al een bedrijf uit te kiezen waar je de stof wilt laten printen. Dit omdat er, afhankelijk van het bedrijf soms andere soorten bestanden of andere afmetingen aangeleverd moeten worden. Het zou zonde zijn als je alles af hebt en vervolgens weer alles aan moet passen omdat de printer die je kiest net een maatje kleiner/groter werkt qua stof.

Weet je niet bij welk bedrijf je moet zijn? Dan kun je vaak ook samples aanvragen van de stoffen en de drukkwaliteit. Hier gaat echter wel wat tijd overheen dus begin ruim op tijd!

 

Het patroon

Ook hier draait alles om weer om patronen. Afhankelijk waarvoor je de stof gaat gebruiken moet je alvast nadenken over het plaatsen van de naaipatronen voor je onderdelen. Heb je een bepaald patroon dat perfect moet doorlopen van voor naar achter of dat het op dezelfde hoogte op de mouwen zit? Dan moet je er nu al over nadenken.

Vaak heeft het bedrijf dat je kiest een standaard afmeting voor de stofbreedte gemiddeld tussen de 1.30m en 1.50.  Als je echt moet opletten met wat voor patroon je op welke plek zet kan het heel erg helpen om een lap stof te pakken met dezelfde afmeting en deze neer te leggen en de patronen van je kledingstuk erop te leggen.

Hierdoor kun je precies passen en meten waar wat moet komen te staan. Deze afmetingen kun je dan intekenen in het tekenprogramma dat je hebt gekozen. Eenmaal het voorwerk gedaan begint het echte design werk van het patroon dat op je stof geprint moet worden. Hiervoor zul je lekker creatief aan de slag moeten met digitaal tekenen! Je kunt echter wel proberen slim gebruik te maken van bestaande onderdelen en designs.

Een slimme manier om ingewikkelde patronen te tackelen is om alles in kleine onderdelen te verdelen. Heb je een patroon dat uit diverse elementen bestaat begin dan gewoon met één element tegelijkertijd. Zoals in het onderstaande voorbeeld van Elsa en Anna uit Frozen. Hierbij heeft Team Paraluna elk element apart gemaakt en daarna samengevoegd tot één geheel. Hierdoor blijft het geheel behapbaar, zeker voor eerste projecten.

Maar hoe dan ook, wanneer je nog nooit met soort gelijke programma’s hebt gewerkt kan het even knutselen en prutsen zijn voor je dit allemaal voor elkaar hebt maar dan heb je wel precies het patroon dat je wilt! Kom je er zelf nou echt niet uit? Dan zou je ook een grafisch designer/illustrator om hulp kunnen vragen. Wees echter wel (voor)bereid om hiervoor te betalen!

Wil je zelf meer ervaring op doen met het tekenen van dit soort patronen in bijvoorbeeld illustrator dan kun je het beste op YouTube eens rondkijken naar algemene tutorials over het werken met deze programma’s. Er zijn ontzettend veel handige video’s te vinden die je hierbij enorm kunnen helpen!

 

Printen

Daarna is het een kwestie van je design in het juiste format, formaat, en alle andere informatie naar de drukker naar keuze te sturen! Onderstaand twee voorbeeldfilmpjes van het proces (let op we hebben geen ervaringen met onderstaande bedrijven, ze hadden simpelweg een leuk filmpje dat we wilden delen).

Wanneer je de stof binnen hebt kun je gewoon weer aan de slag zoals je normaal zou doen. Dus patronen op stof tekenen, uitknippen, en in elkaar zetten! Veel plezier ermee!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close