HomeCosplay LessenStof stempelen

Stof stempelen

Wil jij niet je gehele stof verven maar moet je juist kleine details aanbrengen of een wisselend patroon? Dan zul je andere technieken moeten gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van stempels en stencils! Deze kunnen echt een uitkomst bieden wanneer je niet zo zeker bent van schilderen met de hand of veel dezelfde patronen in de stof moeten laten terugkomen.

In dit artikel zullen we in gaan op het stempelen van stof. Kijk hier om meer te weten te komen over het werken met stencils. Zorg overigens wel dat je eerst onze artikelen over ‘Soorten stof‘ hebt gelezen en de basis ‘Stof verven‘ om te voorkomen dat je fouten maakt met het werken met stempels en stencils.

 

Stempelen a.k.a. block printing

Stempelen is ook een goede manier om makkelijk patronen aan te brengen, zeker wanneer je iets hebt wat hetzelfde is en vaker moet terugkomen op de stof. Het maken van stempels kan meer moeite kosten maar hoeft niet lastig te zijn. Misschien heb je het op de kleuterschool nog wel gedaan: een aardappel uitsnijden tot je een stempel hebt. Wanner je over stof stempelen praat hebben ze het echter vaak over een methode die ze block printing noemen.

Deze werd vroeger al gebruikt in het drukken van boeken en is tevens een Japanse kunstvorm (Ukiyo-E) maar plat gezegd is het een vorm van stempelen. Heel belangrijk is om ook hier niet teveel verf te gebruiken! Je krijgt anders rare uitlopers, smeersels, of loopt het riscio dat het geheel sneller gaat afbrokkelen en andere vervelende dingen. Maar wat heb je nodig?

  • Een ondergrond, tussenlaag voor onder de stof (zodat deze niet doorlekt)
  • Je stempel (of materiaal om je stempel van te maken)
  • Textielverf (of acrylverf mix zoals hier besproken)
  • Verfroller
  • Glas of ander glad, afneembaar oppervlak

 

Stempel maken

Om te stempelen heb je natuurlijk een stempel nodig! Het makkelijkste is om er eentje te kopen, dit kan bij vele hobby-winkels maar het komt maar al te vaak voor dat je een stempel nodig hebt maar die nergens te koop is. Dan zul je zelf aan de slag moeten. Zoals gezegd kun je dat de old-skool manier doen met een aardappel maar wil je een wat betere manier (en een stempel die niet letterlijk weg kan rotten) dan moet je het anders aanpakken.

Hiervoor zul je materiaal (rubber of hout) en een setje gereedschap om mee te kerven/snijden. Teken op je blok wat je wilt uitsnijden en ga aan de slag. Zorg voor strakke lijnen en maak diepe groeven! Eventueel kun je nog nadenken over het plaatsen van een handgreep.

 

Hoe stempel je stof?

Je begint met het klaarleggen (of maken) van de stempels die je nodig hebt. Vervolgens zorg je dat je stof helemaal plat en strak ligt en niet kan bewegen, met eventueel een stuk karton of iets anders eronder waarop de verf mag doorlekken. Op je gladde, afneembare oppervlak spuit je een beetje verf, rol het uit met de verfroller en ga daarna met de verfroller over je stempel heen. Maak de laag niet te dun, maar ook zeker niet te dik om overvloeien te voorkomen. Pak het stempel goed beet, zweef er even mee boven de stof tot je de juiste plek gevonden hebt en leg neer op de stof. Druk goed aan maar probeer het stempel niet teveel te bewegen.

Aangezien het met stempels moeilijk is om twee keer op dezelfde plek te stempelen is het belangrijk dat je de goede hoeveelheid verf weet te vinden voor op je stempel. Voor je dit door hebt is het soms even oefenen dus probeer het altijd eerst uit op een lapje stof die je toch nergens meer voor wilt gebruiken.

Vervolgens laat je de stof goed drogen (afhankelijk van de verf meestal een minuut of 30). Pak daarna een andere lap stof die vies mag worden, leg over je kunstwerk heen, en strijk het geheel (niet met stoom) hierdoor zet je de verf goed vast. En zo staat je stempel weer goed op de stof.

Ook hier geldt weer dat deze methodes over het algemeen het beste werken op natuurlijke stoffen zoals katoen. Dat betekent niet dat je het niet kunt gebruiken voor synthetische of gemengde stoffen maar het is des te belangrijk dat je de juiste verfsoort gebruikt.

En zoals je in de voorbeelden hierboven ziet heb je niet altijd een 100% egale afdruk. Maar je kunt er altijd nog met de hand even overheen schilderen. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen alleen lijntjes lichtjes te stempelen en de rest zelf in te kleuren. Mogelijkheden zat dus wees ook niet bang te experimenteren!

 

Cover afbeelding via Pinterest.

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close