HomeCosplay LessenStof verfmethoden

Stof verfmethoden

Afhankelijk van het soort stof waar je mee werkt en het soort verf die daar bij hoort zijn er verschillende manieren om de stof daadwerkelijk te verven en bewerken. Wanneer je een gehele lap stof wilt verven kun je natuurlijk met een kwast in de hand de hele lap stof afwerken maar dit is een tijdrovend klusje en vaak niet nodig! Er zijn namelijk prima alternatieven om te gebruiken. De twee meest voorkomende zijn het wassen in de wasmachine met speciale verf, of in een bak water met verf de stof onderdompelen.

In dit artikel willen we dieper ingaan op het volledig verven van lappen (of grote oppervlakken) stof door middel van wasmachine verven, onderdompelen en spray paint/air brush. Wil je meer weten over het aanbrengen van bepaalde details op de stof met verf? Lees dan o.a. onze artikelen over ‘stof stempelen‘ en ‘stencils op stof‘.

 

Stof verven in de wasmachine

Bepaalde merken textielverf zoals Dylon zijn speciaal bedoelt om te gebruiken in de wasmachine. Het idee is dat je de stof die je wilt verven in de wasmachine stopt de verf toevoegt en de machine aanzet (precieze instructies zijn afhankelijk van het merk en je wasmachine). Hiermee wordt de stof egaal geverfd en heb je er weinig omkijken naar. Wel is het noodzakelijk daarna je wasmachine nog een paar keer na te spoelen zodat alle verfresten eruit gaan. Voor kleine projecten is dit dan ook niet altijd een goede optie (in verhouding gebruik je erg veel water en energie).

Dit kun je niet zomaar met elk soort verf doen en je moet dan ook echt alleen de producten gebruiken die speciaal bedoelt zijn voor in de wasmachine. Doe je dit niet dan loop je een serieus risico je wasmachine onherstelbaar te beschadigen.

 

Onderdompelen in water/handwas

Een methode die meestal beter te gebruiken is wanneer het maar om een paar lappen stof gaat is deze met de hand onder te dompelen in water. Zorg dat je hiervoor wel een grote emmer/bak/badkuip o.i.d. voor gebruikt! Wanneer je teveel stof in een te kleine bak stopt heb je namelijk grote kans dat de verf niet overal even goed kan komen. Ook hier verschilt het weer een beetje hoe je te werk moet gaan, afhankelijk van het merk dat je gebruikt.

De basis is echter hetzelfde: Zorg dat je de ondergrond goed bedekt met plastic, trek rubberen handschoenen aan en vul je bak met heet water (zo heet mogelijk maar nog wel dat je er met je handen in kunt). Hierin meng je de verf, voeg je optioneel een flinke hoeveelheid zout toe (hierdoor trekt de verf beter in de stof) en leg je de stof in het water. Het helpt overigens ook als je de stof van te voren goed hebt gewassen en nog een tikje vochtig is.  Dan goed “roeren” en er een paar keer in-en-uit dippen zodat je zeker weet dat alles bedekt is. Je kunt de stof ook nog eventjes laten liggen zodat het daarna nog wat beter in trekt.

Daarna wring je de stof goed uit boven de bak met verf en ga je de stof afspoelen onder de kraan. Hang de stof te drogen (of indien mogelijk in de droger) en strijk deze voor gebruik nog een keer na. Eventueel kun je voor het drogen nog wat fixatiesprays gebruiken om te zorgen dat de kleur optimaal vastgezet wordt .

 

Dip-dye / Ombre

Een soort gelijke methode kun je ook gebruiken voor het maken van een dip-dye/ombre, waarbij de verf overloopt in een andere kleur. Door de stof elke keer in de verf te dompelen van licht naar donker krijg je kleurverschil. Doe je het echter op deze methode dan krijg je vaak harde kleurovergangen én is vaak alleen echt geschikt voor lichte stoffen. Ben je meer op zoek naar een volledige ‘gradient’ dus een subtiel kleurverloop en/of moet je dit op een donkere stof doen dan kun je beter even verder lezen. Want er zijn nog meer opties.

Maar in principe begin je dus met een bak met water, hierin doe je een kleine hoeveelheid verf voor de lichtste kleur van je dip dye en dompelt er stof erin tot hoever je het wilt laten doorlopen. Beweeg de stof een aantal keren heen en weer zodat de verf mooi verdeelt en haal eruit. Voeg wat meer verf toe zodat de kleur donkerder wordt en herhaal het proces maar stop de stof dit keer minder ver het water in. Dit herhaal je net zo vaak tot je het kleurverloop hebt dat je wilt hebben. Wil je overigens meer controle hebben dan kun je ook de stof op een glad oppervlak leggen (met een goed zeil o.i.d. eronder) en met de hand en een kwast de verf aanbrengen.

 

Stof verven met reactieve kleurstoffen

Een soortgelijke methoden als bovenstaande is het verven met reactieve kleurstoffen. Dit zijn vak poedertjes die je mengt met water én soda en hierdoor een chemische reacties veroorzaken. In dit geval een vrij onschuldige want je krijgt er een ijzersterke verf door. En met ijzersterk bedoelen we ook echt sterk want het is bijna niet uit te wassen. Het voordeel is dat je heel makkelijk kleuren kunt mengen en relatief weinig poeder nodig hebt. Het werkt het beste op natuurlijke stoffen maar ook synthetische mixen kunnen geverfd worden, al zal het effect minder zijn. Stoffen die 100% synthetisch zijn kun je hier niet mee verven.

Let wel op dat je altijd drie dingen nodig hebt:  voldoende water op temperatuur van ongeveer 45-50 graden, verfpoeder, en soda (of azijn). Voor het beste resultaat kun je ook nog gewoon keukenzout toevoegen (ook gelijke verhouding) want hierdoor gaan de vezels van de stof extra open staan. Voor de precieze verhoudingen kun je hier kijken.

Heel belangrijk: het poeder is vaak heel erg fijn, zorg dan ook dat je altijd een masker voor hebt wanneer je het gebruikt. De verfpoeders bevatten geen giftige stoffen maar kunnen wel irriteren. Wanneer het poeder eenmaal goed is opgelost in het water is het masker niet meer nodig maar voor die tijd is het wel echt aan te raden.

 

Spray painting

Je kunt ook nog gebruik maken van spray painting (ook bijvoorbeeld in combinatie met stencils) hiervoor hebben we een apart hoofdstuk geschreven dat je hier vindt. Maar spray painten vergt vaak allerhande gereedschap en investeringen die niet iedereen wil of kan maken.

Gelukkig is er ook nog een alternatieve methode die lijkt op spray painten en bijvoorbeeld ook gebruikt wordt bij het verven van pruiken: een plantenspuit vullen met water en textielverf en dan sprayen op de stof. Dit heeft Team Paraluna bijvoorbeeld ook gedaan bij hun Anise (Dawn of Mana) cosplay. Onderstaand leggen we je uit hoe deze methode werkt. Dit heb je nodig:

  • Textielverf (géén acrylverf)
  • Acryl verdunner
  • Plantenspuit
  • Zeil om de ondergrond/omgeving te beschermen
  • Mondkapje zodat je de dampen niet inademt (= optioneel maar wel een aanrader)

Om te beginnen zijn er al verschillende soorten textielverf gebruikt om de juiste kleur te verkrijgen. Hiervoor mag je vrij veel verf mengen, zeker als je een groot oppervlak te bewerken hebt. Om te zorgen dat de verf mooi gelijk mengt en niet gaat klonteren, voeg je ook een scheutje acrylverf verdunner toe. Meng alles goed door elkaar en je hebt een soeperig papje textielverf.

Daarna voeg je een beetje water toe, totdat je mengsel ongeveer de consistentie heeft van melk. Daarna giet je dit in een oude plantenspuit (let op, gebruik deze daarna niet meer voor je planten of voor andere doeleinden want er zullen altijd nog verfresten achterblijven) en zet hem op de “mist” instelling, zodat hij je verf vernevelt en niet in een straaltje spuit.

Vervolgens begin je je stof te “misten” met je plantenspuit. Omdat je verf nog vloeibaar is, zal hij door de stof naar beneden vloeien en zo een heel glooiend kleurverloop creëren. Maak de kleur die je sprayt naar onderen toe steeds donkerder. Nadat je al je kleuren van boven naar onderen een keer gesprayd hebt, laat je de stof drogen. Wanneer hij droog is, kun je beslissen of de kleur al diep genoeg is. Wil je meer kleur? Meng dan wat nieuwe verf en mist weer van boven naar beneden. Wacht tot alles droog is en klaar!

Foto rechts gemaakt door Jeroen Weimar.

Let wel: nadat de stof helemaal droog is, zal hij iets stijver aanvoelen, maar niet veel. Textielverf blijft enigszins soepel en zal dus je stofvalling niet veel veranderen. Dit kan echter wel gebeuren wanneer je echt heel veel verf gebruikt of bij bepaalde soorten stoffen. Het is dan ook van groot belang dat je geschikte verf gebruikt.

 

Met de hand

Uiteraard kun je er ook nog voor kiezen alles met de hand te doen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld alleen maar grote vlakken van kleur wilt veranderen of hele strakke lijnen wilt aanhouden kan het de moeite waard zijn het met de hand aan te pakken! Je moet hier wel rekening bij houden met het kopen van je verf.

Dylon wasmachine verf is hierbij bijvoorbeeld geen goede keuze, maar de flessen van Creoline wel weer. Bekijk dan ook per situatie goed welke verf het beste te gebruiken is bij welke stoffen en wat het effect is dat je wilt behalen. Gelukkig kun je ook een hoop dingen uitproberen met verf door gewoon op verschillende lapjes stof te experimenteren.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close