HomeCosplay LessenStof verven: welke soort verf?

Stof verven: welke soort verf?

Je kunt lang niet altijd de perfecte stof vinden voor je cosplay. Soms moet er net een ander kleurtje ergens, is er een kleurverloop, het patroon net anders of moet er gewoon ergens een bepaald symbool komen te staan. Je zult dan aan de slag moeten met het zelf verven van je stoffen.

Dit kan op een aantal manieren zoals stempelen, met de hand wassen in verf, stencils gebruiken en meer. Afhankelijk van wat je wilt en het soort stof dat je gebruikt zijn er verschillende mogelijkheden. Onderstaand introduceren we de meest gangbare manieren en leggen we je wat meer uit over stof en de soorten verf.

Net als dat er vele soorten stoffen zijn heb je ook ontzettend veel soorten verf en niet allemaal zijn ze even geschikt om elk soort stof mee te verven. Je zult dan ook per keer moeten kijken wat je waarvoor het beste kunt gebruiken.  Over het algemeen worden er echter twee soorten verf veel gebruikt bij het werken met stof: textielverf en acrylverf.

 

Textielverf

De naam zegt het eigenlijk al maar deze verf is dus speciaal bedoelt voor textiel. Het voordeel van textielverf is dat het vrijwel altijd goed pakt (mits je de gebruiksaanwijzing volgt), kleuren onderling te mengen zijn, het goed op je kleding blijft zitten, en relatief makkelijk te verkrijgen is.

Creotime is bijvoorbeeld een bekend textielverf merk en gewoon verkrijgbaar bij bol.com. Deze komen in redelijke grote flessen en zijn bedoelt om aan te brengen met een kwast. Daarentegen heb je ook merken zoals bijvoorbeeld Dylon die zicht richten op hand- en/of machinewas verf. Hiermee kleur je in één keer een hele lap stof in de wasmachine of met handwas. Ook heb je nog textielverf stiften. Dit zijn in feite gewoon markeerstiften maar dan geschikt voor textiel. Deze zijn met name geschikt voor de kleinere klusjes.

Er zijn echter wel verschillende soorten textielverf met elk weer hun eigen mogelijkheden en beperkingen. De meest belangrijke dingen waar je naar moeten kijken is het soort textiel waarvoor de verf bedoelt is. Vaak is er namelijk een onderscheid tussen verf geschikt voor natuurlijke stoffen en synthetische stoffen. Dit staat echter altijd op de verpakking van de verf

 

Acrylverf

Acrylverf is eigenlijk niet bedoelt voor het verven van stof (uitzondering is CraftSkin) dit omdat het niet mee kan rekken, het je stof erg hard kan maken, je het niet kan wassen, en het aan je strijkijzer blijft kleven wanneer je het wilt strijken. Maar waarom noemen we het dan toch? Omdat acrylverf vaak goedkoper is en je met acrylverf en de toevoeging van enkele hulpmiddeltjes (worden vaak mediums genoemd) tóch kunt werken op stof. Een voorbeeld hier van is Golden GAC 900.

Dit is een chemisch stofje dat je kunt mengen met acrylverf waardoor het beter geschikt is voor textiel. Het kan dan bijvoorbeeld meerekken, brokkelt niet (in elk geval veel minder) af, en je kunt het wassen en strijken (zonder stoom!). Sterker nog strijken is “verplicht” om het goedje te laten fixeren op je stof (voor je gaat strijken moet de verf droog zijn, en leg even een lap stof tussen het geverfde en je strijkijzer zodat deze goed schoon blijft mocht er toch nog iets een beetje nat zijn).

Geen toegang tot een medium? Dan kan alcohol (70%) een uitkomst zijn. Afhankelijk van de acrylverf heb je hierbij ook nog wel eens gemengde resultaten dus test dit uitgebreid op een stukje stof voor je het op je daadwerkelijke cosplay probeert! Soms wordt ook glycerine aangeraden. Onze ervaring is echter dat dit hele wisselende resultaten geeft.

Gebruik bij voorkeur dan ook géén producten met glycerine om de acrylverf te mengen, hierdoor krijg je een soort olie-achtig goedje want nooit meer droogt en er zo weer uit is. Heb je niks anders? Zorg dan altijd dat je de glycerine 1:5 mengt met water (dus 1 deel glycerine en 5 delen water) en voeg dan pas de verf toe en nogmaals: test altijd eerst op een lapje stof of het goed gaat!

En tot slotte: gebruik geen wasverzachter op stof die je met acrylverf hebt behandelt. Het is namelijk een zeer effectieve manier om al je harde werk in één klap weg te wassen.

 

Reactieve kleurstoffen

Een andere “verf” die we nog onder de aandacht willen brengen zijn reactieve kleurstoffen. Dit zijn stoffen die, wanneer gecombineerd met bijvoorbeeld soda en water, een soort chemische verbinding maken en zich hechten aan stof. Het zijn vaak poeders die je mengt in het water en zeer kleurvast zijn. Het is bijna niet uit te wassen en sowieso voor alle natuurlijke stoffen geschikt, evenals een groot deel van de synthetische stoffen, al zul je hier soms een extra verfbadje voor nodig hebben.  Meer over het werken met reactieve kleurstoffen lees je hier.

 

Andere soorten verf

Uiteraard zijn er nog tientallen andere soorten verf te gebruiken voor je cosplay stoffen afhankelijk van het effect dat je zoekt. Dit is over het algemeen echter een kwestie van trial-and-error en elke keer specifiek naar je eigen situatie kijken. We zullen in de toekomst nog verder uitweiden over andere soorten verf en wat hun effect is maar voor 90% van je cosplay projecten zul je met textielverf en acrylverf mixen prima uit de voeten kunnen.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close