HomeCosplay LessenStof verweren (weathering)

Stof verweren (weathering)

Stof verweren is een vak apart. Het is niet moeilijk maar je hebt er vaak wel geduld voor nodig en er komen een hoop handigheidjes en trucjes bij kennen waar je misschien niet direct op zou komen. Wist je bijvoorbeeld dat je witte stoffen ouder kunt laten lijken door ze in heet water met thee te laten weken? Super makkelijk en heel handig om je cosplays veel authentieker over te laten komen.

Zo kun je de basiskleur wat bewerken met een tweede laag verf en her en der nog wat opschuren. Er zijn echter nog tal van andere manieren om je kleding een authentiekere, verjaarde look te geven. Denk hierbij niet alleen aan het laten verkleuren maar ook het toevoegen van bloed, modder, gaten en allerlei andere effecten die je cosplay naar het volgende niveau zullen tillen.

Daarom een apart hoofdstuk waarin we een aantal basiselementen zullen bespreken over het verweren (of in het Engels “weathering”) van stof! Voor het verweren van o.a. props en armor verwijzen we je door naar dit hoofdstuk. Overigens is het ook handig als je onze hoofdstukken over ‘soorten stoffen’ en ‘stof verven’ al eens bekeken hebt.

 

Wassen, wassen, en nog meer wassen

Een van de eerst dingen die je kunt doen is je stof wassen, wassen, en nog eens wassen. Hierdoor zal de kleur al wat vervagen en de stof wat poreuzer worden. Dit wil je wel pas doen als je daadwerkelijke kledingstuk al in elkaar is gezet, dus nog niet wanneer je nog aan de slag moet met naaien. Mocht je het zonde vinden om je wasmachine voor een ding te laten draaien, stop het dan simpelweg tussen je normale wasbeurten (let wel op de temperatuur!).

 

Knippen, schuren en snijden

Schuurpapier is nog een simpele methode om heel snel versleten plekken te creëren. Pak simpelweg een grof stuk schuurpapier en ga ermee tekeer op je stof. Doe dit met name op plekken waar je ook van nature veel versleten plekken zou zien. Bijvoorbeeld rondom knoopsgaten, zakken, naden, het punt waar je benen langs elkaar komen, of je armen heen en weer bewegen.

Voor het wat grovere werk kun je er ook een schaar bij pakken of een (stanley-/hobby-)mes. Hiermee kun je heel makkelijk gerafelde randen knippen, gaten maken of andere aanpassingen maken aan je stof.

 

Spelen met vuur

Je kunt er zelfs voor kiezen om met hitte en vuur te werken. MangoSirene gebruikt bijvoorbeeld een soldeerbout om verkleuringen in de stof te maken en weer andere kiezen een aansteker. Dit is echter niet zonder gevaar. Zeker wanneer je met open vuur bezig gaat moet je heel goed oppassen dat je geen brand veroorzaakt! Het beste is dan ook om dit bijvoorbeeld in de badkamer te doen. Zet een flink emmer water naast je en/of vul je bad met water. Mocht het mis gaan kun je het meteen oplossen.

Ook is het belangrijk om te weten dat niet alle stoffen even geschikt zijn om te bewerken met vuur en hitte. Synthetische (mix) stoffen smelten namelijk meestal en geven geen mooie verbrande look. Sterker nog het kan de boel flink verpesten. Test dan ook altijd eerst even op een restant stuk stuf hoe het uitpakt.

 

Verkleuringen, bloed, en modder

Een hoop kleding verkleurd naarmate het ouder wordt of beschadigd. En dus moet je dit ook laten zien wanneer je cosplays gaat verweren. Nu kun je vaak met een hoop al doen met gewone (textiel) verf door deze bijvoorbeeld te verdunnen en lichtjes te sprayen (of met een kwast aanbrengen) op de plekken die je een andere kleur wilt geven. Hierbij is het ook belangrijk om in lagen te werken.

 

Koffie en Thee

Zo kun je koffie, en met name zwarte thee heel goed gebruiken om natuurlijke (!), lichte stoffen een oud en vergeelde tint te geven. Hiervoor moet je ruim water koken in bijvoorbeeld een grote pan en als het eenmaal kookt lager zetten tot het nog een klein beetje doorkookt. Daarna voeg je een flinke schep zout toe (hierdoor gaan de vezels van de stof beter openstaan), en 4-5 theezakjes afhankelijk hoe donker je het wilt hebben. Dan kun je je (voor gewassen) kledingstuk in het water leggen en deze al roerend een dikke 30 minuten laten intrekken. Door regelmatig te roeren krijg je een egale kleur. Eenmaal tevreden laat je de stof drogen. Dit kan in een droger maar je kunt het ook in de oven laten drogen. Hiervoor moet je wel goed oppassen dat je de oven alleen op hete lucht hebt staan en dat je deze niet te hoog zet (100-150 graden is echt wel het maximum). Eventueel kun je ook nog wat gerichter kleurverschil aanbrengen door met een kwastje/sponsje wat geconcentreerde thee of koffie aan te brengen. En klaar is je nieuwe look!

 

Make-up en haarkleurspray

Ook make-up kun je goed gebruiken voor bepaald effecten. Lippenstift, blush, oogschaduw, je kunt het allemaal gebruiken om wat extra diepte te brengen in je kledingstuk. Maar vooral haarkleurspray zijn een uitkomst wanneer je bijvoorbeeld roest, kool, of moddereffecten wilt aanbrengen op je cosplay.

 

Modder (effect)

Natuurlijk kun je met verf en andere toestanden aan de slag gaan om een vies modder en zand effect te krijgen maar je kunt ook aan de slag met echte modder! Dit kan zo simpel zijn als letterlijk je cosplay in het zand gooien en deze er flink in heen en weer rollen of iets gerichter aan de slag gaan. Breng bijvoorbeeld eerst verf aan en wanneer deze nog nat is breng je er gruis en zand op aan, wrijft het er lekker dik in, en herhaald het proces zo vaak als nodig is (zie onderaan deze post voor een zeer goede video tutorial hiervoor) en sprayt er nog een blanke verf overheen om het “vast te zettem”.

 

Bloed

Wellicht verwacht je nu dat we ook zeggen dat je echt bloed kunt gebruiken voor je cosplays en hoewel dit inderdaad heel authentiek is kunnen we dit echt niet aanraden. Het is gelukkig ook niet nodig want je kunt met verf en allerlei soorten nepbloed al hetzelfde bereiken. Let hierbij goed op de kleur. Hoewel “vers” bloed inderdaad felrood is, is opgedroogd bloed dat niet. Voor je cosplays zul je dan ook vaak een wat donkerrood, soms haast bruinige tint willen gebruiken. Belangrijk hierbij is ook de plaatsing. Heb je ergens een gat in het shirt? Dan is het wellicht logisch dat daar ook een echte wond zit en je dus wat bloed er rondom aan kunt brengen.

Nu wil je niet simpelweg wat verf erop kwakken en denken dat het goed is. Denk na over hoe bloedspatten terecht kunnen komen op de stof, of hoe je het een beetje kunt vervagen. Breng druppeltjes aan of veeg op andere plekken met je vinger de verf wat weer uit. Schuur het her en der wat op en gebruik verschillende tinten.

 

Let op met wassen!

Als je eenmaal flink wat verwering hebt toegebracht aan je cosplay kan het nogal lastig, soms onmogelijk worden, om deze te wassen. Zo kun je de thee- en make-up er weer uitwassen. Hoe langer je dit uitstelt hoe beter het blijft zitten. Maar bedenk je heel goed dat wassen vaak betekent dat je opnieuw moet beginnen. Vraag jezelf dan ook af of het wel echt nodig is. Je cosplay buiten hangen (wel als het droog is natuurlijk) kan vaak al genoeg zijn om wat luchtjes eruit te krijgen. En vlekken, tja, hoe erg is de vlek? Kun je hem nog wat bewerken zodat die weer onderdeel wordt van je cosplay? Mocht je echt geen andere optie hebben kies dan altijd voor koud water en handwas. Hiermee heb je de meeste kans dat niet al je werk verloren gaat.

 

Nog wat extra inspiratie en handige tips

Een aantal super handige video’s die je wat voorbeelden van deze technieken laten zien vind je onderstaand:

 

Share With:
Rate This Article
Comments
  • Ah fijn! Ik verfde idd al stofjes met thee voor mijn Piraten look maar ik denk dat ik de rest van de tips ook eens ga toepassen ^^

    november 25, 2019

Geef een reactie

Close