HomeBlogTIPS OM JE COSPLAY GOED OP TE BERGEN

TIPS OM JE COSPLAY GOED OP TE BERGEN

Het lijkt een nogal doelloos onderwerp: tips om je cosplay goed op te bergen. Maar je zult zien dat je veel langer lol zult hebben van je cosplay en alle accessoires door deze op de juiste manier op te bergen. Zo zorg je ervoor dat alles netjes blijft, meteen klaar is om te dragen wanneer je het nodig hebt, en je zelf ook nog wat extra orde houdt in je (waarschijnlijk) ontploffende cosplay kast.

 

(COSPLAY) LENZEN OPBERGEN

Eén van de eerste dingen die je wilt doen na een lange dag cosplayen is het uitdoen van je lenzen. Gooi deze echter niet klakkeloos van je af maar neem even de tijd ze netjes op te bergen zodat je er eventueel de volgende keer gebruik van kunt maken (let wel heel goed op de houdbaarheid van je lenzen en draag ze nooit langer dan de bedoeling is!).

Het belangrijkste hierbij is het goed schoonmaken van je lenzen. Zorg voor schone handen en spoel zowel je lenzenbakje als de lenzen af. Gebruik hiervoor NOOIT water maar altijd de daarvoor bestemde lenzenvloeistof. Spoel de lens meerdere keren goed schoon zodat al het vuil er af is. Vul je bakje met schone lenzenvloeistof en berg de lens er in op, altijd één lens per bakje.

Ga je deze langere tijd laten staan? Vervang dan zo nu en dan de lenzenvloeistof, zelfs als je de lenzen niet gedragen hebt. Meer over veilig gebruik van lenzen lees je hier.

 

PRUIKEN OPBERGEN

Pruik gedragen op een conventie? Dan zal deze wel weer wat liefde moeten krijgen voor je deze opbergt. Zo is het verstandige deze (waar mogelijk) te wassen, en te kammen voor je hem gaat opbergen.

Als je de ruimte hebt kun je je pruiken tentoonstellen, zeker mooi als je hevig gestylede pruiken hebt.. Maar zorg wel dat ze stofvrij staan! Stof krijg je heel moeilijk weer van een pruik af en kan je harde werk te niet doen. Een goede oplossing hiervoor zijn plastic bakken. Afhankelijk van je pruik zijn er bepaalde soorten bakken handigst. Het makkelijkste is sowieso wel als ze doorzichtig zijn, stapelbaar zijn, en een clip-sluiting hebben. Deze kun je bijvoorbeeld bij de Xenos en Action vinden in allerlei soorten en maten.

Pruiken met geen tot weinig styling kun je eventueel terugplaatsen in de originele verpakking. Bij erg lange pruiken kun je deze het beste eerst lichtjes vlechten, en daarna naar binnen vouwen in het gedeelte wat over je hoofd gaat (de wig cap). Bij wat minder lange pruiken hoef je deze niet eerst te vlechten, en korte pruiken hoef je al helemaal vrij weinig mee te doen. Een soortgelijke oplossing is een panty in twee delen knippen (door het kruis) en in de benen een pruik stoppen. Dit werkt helemaal super wanneer je een pruik met lange clip-on staarten hebt. Vervolgens kun je deze weer in een plastic zak stoppen en/of in een plastic bak.

Meer over het opbergen van pruiken kun je hier lezen.

 

SCHOENEN OPBERGEN

Schoenen zijn relatief simpel om op te bergen. Je hebt bij ikea speciale schoenopbergers maar je kunt ze ook gewoon in je kast zetten. Belangrijkste hierbij is dat je, zeker als je ze langere tijd niet meer gaat dragen, waar zo schoon mogelijk maakt. Haal vuil van je zool, modder weg tussen de randen, en spuit eventueel wat wodka (ja, echt) in de schoen om de zweetlucht weg te krijgen. En bovenal: zorg dat alles goed droog is. Vocht kan de boel namelijk laten schimmelen.

 

PROPS OPBERGEN

Props zijn een wat lastigere categorie omdat ze zo divers zijn in soorten en maten. Probeer kleine accessoire zo goed mogelijk bij elkaar te houden, wellicht in hersluitbare plastic zakjes. Voor grote pops kun je denken aan het inwikkelen in een lap stof of op een veilige plek in je kast zetten. Het belangrijkste is dat ze droog en stofvrij opgeborgen zijn. Bij voorkeur zelfs ook nog in een wat donkere plek zodat het licht je verf niet kan doen verkleuren.

 

KOSTUUM OPBERGEN

Je kostuum opbergen is vaak het belangrijkste, en moeilijkste van alles. Zeker wanneer je een enorme baljurk, mantel, of kostuum hebt met veel onderdelen kan dit een uitdaging zijn. Wat het ook nog eens lastig maakt is dat sommige cosplays voor een langere tijd opgeborgen worden en dan zijn er een aantal factoren die op de lange termijn een rol spelen. Denk hierbij aan vocht, insecten, en bacteriën.

Wanneer je een cosplay gaat ophangen moet je ten eerste al zorgen dat je bescherming hebt voor de hanger. Plastic of houten kledinghangers kunnen op de lange termijn (dan hebben we het wel over meerdere jaren) bepaalde zuren afgeven die in je stof kunnen bijten en voor beschadigingen kunnen zorgen. Leg daarom een lap stof of iets dergelijks tussen de hanger en je daadwerkelijke kostuum ter bescherming.

Ditzelfde geldt voor houtenlades of plasticbakken. Dit gebeurd niet met een paar weken maar wel als je deze enkele jaren laat liggen. Bedek dan ook hier de binnenkant met bijvoorbeeld een dunne katoenen stof om je kostuum te beschermen.

Daarnaast wil je dat je kostuum zo min mogelijk met de “buitenlucht” in aanraking komt. Als deze open-en-bloot ergens hangt blijft er stof op liggen, plakken pluisjes zich er aan vast of kun je je kostuum beschadigen. Investeer dan ook in een kledinghoezen of stofvrije opbergbakken. Let wel: gewone kledingopbergzakken zijn vaak te klein voor cosplays, kijk daarom eens naar opbergzakken voor bijvoorbeeld trouwjurken. Deze zijn vaak groot genoeg en van goede kwaliteit waardoor de stoffen kunnen ademen maar er geen vuil of insecten bij kunnen komen.

Heel belangrijk is echter dat alles zo droog mogelijk blijft. Vochtige cosplays of omgevingen kunnen ervoor zorgen dat er schimmel op je kleding ontstaat. Dit krijg je er heel moeilijk weer af en is natuurlijk ook niet bepaald hygiënisch. Wil je echt zorgen dat alles helemaal droog blijft, dan kun je ook nog vocht absorberende zakjes erbij doen (denk aan de silica zakjes die je vaak bij tassen en schoenen krijgt) of een geurzakje. Gebruik echter géén mottenballen, die doen vaak meer kwaad dan goed.

Tip: voordeel van kledingzakken is dat je eventuele accessoires ook onderin de zak kunt leggen. Bij voorkeur wel in hun eigen, aparte, opbergzakken of doosjes. Zo hou je alles bij elkaar.

 

JOUW TIPS?

En dat zijn al onze tips over het opbergen van je cosplays! Hopelijk heb je er iets aan. Want hoe berg jij je cosplays op? Heb jij nog enkele tips voor ons die we nog niet genoemd hebben? Deel ze dan in de comments!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close