HomeCosplay LessenArmor en PropsVerschillende soorten Fillers, Primers en Verf

Verschillende soorten Fillers, Primers en Verf

Wanneer je eindelijk alle onderdelen van je cosplay armor of prop in elkaar hebt zitten en je helemaal tevreden bent denk je wellicht dat je bijna klaar bent. Maar er ligt nog een grote klus op je te wachten: afwerken en verven. Deze laatste twee stappen zijn alles bepalend voor de uiteindelijke look van je cosplay armor of prop. Je wilt er dan ook voor zorgen dat je dit zo goed en nauwkeurig mogelijk doet én met de juiste materialen.

Omdat we snappen dat het lastig kan zijn om te bepalen wat je nou precies nodig hebt en wat “best practices” zijn hebben we onderstaand de meest gangbare soorten voor je op een rijtje gezet en meteen even een korte uitleg gegeven over de voor- en nadelen van deze producten. Dit zijn overigens de materialen geschikt wanneer we het hebben over cosplay armor en props. Wil je meer weten over verf voor pruiken of stof? Kijk dan respectievelijk hier en hier.

Let echter op dat geen van deze middelen een “quick fix” zijn. Het glad maken van je armor en props is simpelweg een ontzettend tijdrovende klus en de perfecte gladde resultaten die je vaak ziet zijn alleen maar behaald door flink wat elleboog werk en heel veel geduld.

 

Fillers en Primers

Heb je bijvoorbeeld met worbla gewerkt dan is de structuur hiervan vaak niet 100% glad. Om het mooiste effect te krijgen wil je dit juist wel glad hebben zeker omdat het verven dan ook mooier overkomt. Met fillers en primers bedoelen we allerlei goedjes die je kunt gebruiken om een perfect glad resultaat te krijgen op je onderdelen (fillers) én primen. Dit zijn de meest effectieve/populaire middelen op dit moment:

 

Houtlijm

Het lijkt onwaarschijnlijk maar juist houtlijm is één van de meeste gebruikte goedjes om worbla glad mee te krijgen. Je smeert er letterlijk een laag van op, netjes verdeeld en aangebracht, laat het uitharden, waar nodig schuur je het een beetje bij (vaak niet eens nodig mits goed aangebracht) en je brengt nog een laag aan en herhaald het proces tot je tevreden bent. Het is een tijdrovend klusje en het is wellicht niet het meest perfecte spul om mee te fillen en primen maar het is een super low-budget optie en erg makkelijk om te doen.

In Amerika hoor je vaak over het goedje “mod podge” dat soort gelijke kenmerken heeft als houtlijm. Het is hier wat moeilijker aan te komen maar groot voordeel van dit spul is dat het beter bestand is tegen buigzame onderdelen zoals foam.

 

Gesso

Naast houtlijm wordt ook gesso heel veel gebruikt.  Van oorsprong wordt dit gebruikt om canvas, de verfdoeken, klaar te maken voor het echte verfwerk. Het lijkt ook erg op gewone verf maar is toch een tikje anders. Dit materiaal is wat dikker en ruwer dan verf of bijvoorbeeld houtlijm maar geeft ook een betere dekking, maar je MOET tussendoor heel veel schuren, en heel veel lagen gebruiken. Waar het bij houtlijm optioneel is (en vaak niet nodig) kun je hierbij niet anders dan het opschuren. Zeker als je voor een echte gladde look gaat. Groot voordeel is wel dat je veel meer controle hebt over je oppervlak en de precieze dikte/gladheid op elk stuk van je armor of prop kunt bepalen, iets wat vaak nog wat mist bij houtlijm. Daarbij pakt verf ook goed op gesso. In feite is het een filler en primer in één.

 

Epoxy

Werken met epoxy is geen beginnersvriendelijke methode en alleen geschikt wanneer je meer dan voldoende tijd hebt om aan je onderdelen te werken. Ook zal je er flink wat middeltjes voor in huis moeten halen, heel nauwkeurig te werk gaan met het mengen van de verschillende stoffen, én veel geduld hebben. Epoxy is een soort vloeibaar plastic en breng je (voornamelijk op foam, maar ook karton en anderen) aan in diverse lagen en geeft een doorzichtige, glanzende dekking.

Groot voordeel is dat het een zeer gladde ondergrond achterlaat én het (mits je een laag of 3 hebt aangebracht) heel goed glad te schuren is voor een nog netter resultaat. Zorg er echter voor dat je een mondkapje/masker draagt want de dampen die vrijkomen bij dit proces zijn niet bepaald goed voor je.  Het is prima aan te brengen op oneven ondergronden maar wanneer het eenmaal uitgehard is kun je het niet meer buigen zonder dat het geheel begint te breken of af te brokkelen. Of helemaal niet meer buigen als je er een dikke laag op hebt gezet. Daarentegen heb je wel een zeer stevig eindproduct dat echt tegen een stootje kan!

Als laatste stap moet je nog wel een “plastic primer” gebruiken voor je gaat verven en/of een geschikte verf gebruiken voor plastic. Er gewoon acrylverf op smeren gaat niet werken.

 

Verf

De laatste stap is het verven van je project. Hoe je precies moet verven en hoe je bepaalde technieken toe kunt passen bespreken we niet in dit artikel maar kun je terug vinden in de andere cosplay lessen.

 

Acrylverf

Acrylverf is de meest standaard verf die er is en kent een groot aantal toepassingen. Ook binnen het cosplayen is het één van de meeste geliefde verfsoorten omdat het zo breed inzetbaar, goedkoop, en makkelijk te krijgen is. Daarbij kun je het goed mengen en kun je er alle kanten mee op. Belangrijk is wel dat je een goede kwaliteit kwasten gebruikt om te voorkomen dat er haren achter blijven tijdens het schilderen.

Er zijn echter nog wel wat variaties op te vinden zoals acrylverf speciaal voor leer (welke overigens ook goed op foam te gebruiken is). Over het algemeen zal je echter prima uit de voeten kunnen met standaard acrylverf.

 

Bloemenverf

Bloemenverf is nog niet erg bekend in de cosplay community maar een absolute aanrader voor het verven van bewegelijke oppervlakken zoals je leren laarzen. Dit is letterlijk de verf die gebruikt wordt voor bloemen (ja, om bloemen een andere kleur te geven) en in spuitbussen verkocht wordt. Het werkt ongeveer hetzelfde als normale spuitbussen dus draag bij het gebruik altijd een mondkapje en spuit bij voorkeur alleen buiten of in een goed geventileerde ruimte. Voor exacte instructies moet je altijd op de spuitbus zelf kijken.

 

Latex

Technisch gezien is latex niet echt verf maar aangezien het er uit ziet als verf, werkt als verf, en je het kunt mengen met acrylverf om de juiste kleuren te krijgen, zetten we het onder de noemer verf. Latex is met uitstek geschikt voor het kleuren van foam onderdelen die veel moeten bewegen. Het is een rubbersoort en is erg flexibel. Het past zich perfect aan aan je onderdelen. Nadeel is echter dat het niet altijd even goedkoop is, het een nogal chemisch goedje is, je voor het beste effect er met speciale verf overheen moet, én het komt nog regelmatig voor dat mensen allergisch zijn voor latex. Test dit dan ook van te voren eventjes goed! Daarbij kun je latex ook het beste gebruiken in de vorm van een spray paint omdat je al snel strepen van je kwast blijft zien. Mocht je trouwens allergisch zijn voor latex? Dan kun je ook neopreen gebruiken. Dit is een soortgelijke variant.

 

Plastidip

Een populairder alternatief voor latex wanneer je werkt met foam is plastidip. Dit spul komt in spuitbussen en is in feite een soort rubber dat je er op spuit. Groot voordeel is dat het in vele kleuren komt, makkelijk te verkrijgen is, en heel makkelijk op te spuiten is. Grootste nadeel is dat het super chemisch spul is en je ALTIJD een goed mondkapje/masker moet dragen en het buiten moet spuiten of op z’n minst in een zeer goed geventileerde ruimte. Dus niet je donkere zolderkamertje met één raampje.

Jammer genoeg zal je ook bij plastidip nog scheuren en “kreukels” zien bij onderdelen die te ver gebogen worden bij gebruik maar daar tegenover staat wel dat je er eventueel nog wel makkelijk overheen kunt verven met acrylverf wanneer je extra effecten wilt toevoegen.

 

Air brushing

Geen verfsoort an sich maar een methode om de verf mee aan te brengen is air brushing. We hebben het hier dan niet over spuitbussen maar echt air brushen met een air brush gun. In basis werkt dit net zoals een spuitbus maar je kunt er veel meer kanten mee op, hebt veel meer controle en kunt dus nauwkeuriger werken.

Groot voordeel is ook dat je er in vrij korte tijd hele grote oppervlakken mee kunt doen en het zelfs kunt gebruiken om houtlijm op te spuiten (dit bespreken we in meer detail in het artikel “Air brushen “Air brusen voor Cosplay“). Nadeel is dat het extra aanschaf van materiaal en gereedschap vergt en je het goed moet onderhouden. Ook zal je er echt buiten mee moeten werken of in een zéér goed geventileerde binnenruimte en dan altijd met een mondkapje.

Tip voor wanneer je wel met spuitbussen werkt: Leg je bus spray paint voor gebruik even in een bak warm water. Zeker niet kokend! Denk meer aan afwas temperaturen. Hierdoor wordt de verf wat dunner en sprayt die makkelijker.

 

Vinyl en Carbon Viber wrap

Ten slotte zie je de laatste tijd ook steeds vaker dat er zogenaamde vinyl wraps (a.k.a. wrap folie) gebruikt worden om de perfect afgewerkte verflaag te krijgen. Deze vinyl wrap wordt van oorsprong gebruikt in de auto-industrie om auto’s mee te beplakken maar kan ook goed toegepast worden bij cosplay. In feit pak je gewoon een “stickervel” in de gewenste kleur en plakt deze over je item heen. Vervolgens kun je in combinatie met je heat gun / verfafbrander ervoor zorgen dat de wrap op alle plekken juist aansluit. Je moet er echter wel voor zorgen dat je een perfect glad oppervlak hebt waar je de wrap overheen plakt want elke oneffenheid zie je terug.

De tweede variant is de zogenaamde carbon viber wrap. Dit spul is wat stugger en moeilijker om mee te werken maar geeft een zeer strakke afgewerkte look aan je armor of prop. Het is echter geen beginnersvriendelijke manier van werken en je hebt er wat gespecialiseerde middelen voor nodig die niet voor iedereen zomaar te krijgen zijn. Meer over het werken met deze materialen lees je in ons artikel ‘Vinyl en carbon fiber wrap voor Cosplay‘.

 

Clear spray / laatste beschermlaag

Ten slotte kun je nog een allerlaatste beschermlaag toevoegen. Niet alleen om te voorkomen dat het geheel beschadigd maar ook om het bijvoorbeeld te beschermen tegen water/regen. Dit is vooral handig wanneer je nog in de rij bij de ingang moet staan en niet bij het kleinste beetje regen al meteen opnieuw kunt beginnen. Denk hierbij aan materialen zoals spuitbussen doorzichtige lak, transparante verf, of wanneer je hele kleine details hebt, zelfs doorzichtige nagellak! Dit hoeft overigens ook niet meteen te betekenen dat je ineens een super glossy armor hebt want je hebt deze sprays en verven vaak ook gewoon in matte en allerlei variaties tussenin.

Tip: kijk ook eens naar de afwerkingssprays die gebruikt worden voor olie- en acrylschilderijen.

 

Bovenal: combineer en experimenteer

Heel belangrijk om te weten is dat het gebruik van het ene materiaal het andere niet uitsluit. Je zult zien dat de beste resultaten vaak behaald worden door diverse soorten te gebruiken, zeker bij onderdelen waar foam mee gemoeid is. Een voorbeeld combinatie voor foam is starten met houtlijm/mod podge, daarna plastidip, en waar nodig nog een laag acrylverf.

Je zult al snel zien dat er niet echt één juiste methode is voor alle projecten en je zult dan ook zelf met experimenteren met de methodes om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Graag nog wat meer weten over de diverse soorten en/of enkele praktijkvoorbeelden zien van het werken met deze materialen? Bekijk dan ook zeker onderstaande video’s:

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close