HomeCosplay LessenArmor en PropsVerschillende soorten foam (en waar je ze voor gebruikt)

Verschillende soorten foam (en waar je ze voor gebruikt)

Foam, ofwel schuim, is een veel gebruikt materiaal binnen het cosplayen. Of het nou gaat om kleine stukjes ter versteviging van je kattenoren of als basis van je grote cosplay armor. Je kunt er allerlei kanten mee op voornamelijk omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Dit maakt het soms ook lastig om te weten wanneer je nou welk soort foam moet gebruiken. Onderstaand de meest gangbare soorten foam voor cosplay en waar je ze voor gebruikt!

Let echter goed op dat, welk soort foam je ook gebruikt, de afwerking hier extreem belangrijk voor is. Met de afwerking bedoelen we de lagen die je aanbrengt om te zorgen voor een glad geheel en natuurlijk de verf. Je moet vanaf het begin af aan al rekening houden met de afwerking en de juiste materialen selecteren. Doordat foam bewegelijk is pakt bijvoorbeeld gewone acrylverf niet goed omdat het kan gaan scheuren en bladeren. Ga je dan ook aan de slag met foam? Verdiep je dan ook naast de onderstaande soorten ook goed in de verschillende soorten fillers, primers, en verf.

 

Hobby Foam / Craft Foam / EVA Foam

Deze soort foam staat onder vele namen bekend en wordt gemaakt van een materiaal dat Ethylene Vinyl Acetate (EVA) heet en vele toepassingen kent. Over het algemeen wordt het in platen verkocht van diverse afmetingen maar soms ook op rol. Binnen de cosplay wereld bedoelen we met EVA foam vaak de platen die een dikte hebben van ongeveer 5mm. De dunnere soorten worden vooral aangeduid als hobby foam en craft foam omdat ze wat minder geschikt zijn voor het “zware” werk.

Groot voordeel van dit soort foam is dat het redelijk buigzaam is en toch nog wat stevigheid biedt. Ook kun je het (licht) verhitten met je heatgun/verafbrander om het vorm te geven én om de bovenkant “dicht” te smelten en meer geschikt te maken voor lijmen en verven. Het is echter geen echte thermoplast dus verwacht hier niet te veel van en let heel goed op de hitte!

Je kunt er overigens voor kiezen om het foam te gebruiken als een basis voor je worbla óf om er gehele armors en props uit te maken. Hoe dat in zijn werk gaat kun je lezen in de volgende artikelen:

Extra: Ga bij voorkeur voor foam in donkere kleuren en/of met gladde kanten. Heb je foam met een ruwe/bewerkte kant (zoals de vloermatten) dan kan je hier altijd nog mee werken maar je hebt er soms extra werk aan om het goed bruikbaar te krijgen. De kleur is het beste om donker of op z’n minst neutraal te houden. Hiermee heb je een betere basis om mee te werken en mocht er bijvoorbeeld ergens een keer de onderkant zichtbaar zijn dan ziet het er in elk geval nog goed uit.

 

PE Foam / Hoeden/pruiken-foam

Deze soort foam is minder geschikt voor het gebruik bij armor en props maar des te goed te gebruiken wanneer je aan de slag gaat met het maken van extreme pruiken, hoeden, of andere accessoires die zeer lichtgewicht en flexibel moeten zijn maar toch hun vorm kunnen behouden. PE foam kun je als platen kopen maar vaak ook op rol en op diverse afmetingen.

In tegenstelling tot EVA foam is deze variant wel een echte thermoplast en kan dan ook op die manier gebruikt worden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld schitterende grote krullen maken in je pruik of die ziekelijk hoge hanenkam maken die je moet hebben. Ook de golvende vorm van een grote hoed kan goed gemaakt worden met deze soort foam.

 

Foam board

Foam board bestaat uit een laag schuim met aan beide kanten karton/papier en wordt voornamelijk gebruikt om bijvoorbeeld foto’s e.d. op te plakken en tentoon te stellen. Het heeft echter ook diverse andere toepassingen binnen de hobby- en knutselwereld. Maar is wel wat beperkter in gebruik. Zo kun je het niet echt dunner krijgen, slijpen of op andere manieren bewerken. Je kunt het echter wel goed in bepaalde vormen snijden (zolang het maar niet van de dikte afgaat). Ook kun je het niet echt buigen en reageert het niet zo goed op hitte. Waarom we het hier dan toch vermelden? Omdat het wel goed gebruikt kan worden bij alles wat recht moet zijn. Denk aan props zoals geweren en zwaarden. Let wel op dat als het echt een groot stuk is je wellicht extra versteviging moet aanbrengen.

 

Expanding foam /purschuim / isolatieschuim

Jazeker! Ook purschuim is een type “foam” dat je goed kunt gebruiken wanneer je aan de slag gaat meer zeer grote constructies die lichtgewicht moeten blijven. Denk aan gigantische props of horens. Vaak maak je eerst een soort framewerk van ijzerdraad als leidraad en daar spuit je het purschuim omheen. Purschuim zet wel erg uit en moet een periode drogen en uitharden. Daarna kun je het vormgeven met bijvoorbeeld een dremel of stanley mes.

Het is echter wel nodig een beschermlaag aan te brengen omdat het purschuim erg kwetsbaar is. Deze laag is ook nodig om te zorgen dat je het geheel mooi glad kunt verven en de verf niet wordt opgezogen door het schuim.

 

Overige soorten foam

Er zijn nog vele andere soorten foam die je kunt gebruiken denk aan yoga-matjes, automatten, schuursponsjes, en ga zo maar door. We hebben deze echter niet specifiek benoemd omdat we denken dat de varianten die we hierboven noemen vele malen beter geschikt zijn. Dat betekent echter niet dat je geen andere varianten kunt gebruiken dus zie je op marktplaats 30 yoga matjes voor een prikkie, ga daar dan zeker voor! Maar bedenk je wel dat deze niet als doel hebben om mee geknutseld te worden. Neem dan ook de tijd om even met je materiaal te experimenteren voor je alles al hebt uitgesneden en er achter komt dat het niet op elkaar gelijmd kan worden.

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close