HomeCosplay LessenVerschillende soorten garen

Verschillende soorten garen

Zoals eerder genoemd is de basis van al het naaiwerk naald en draad. Nog voordat je begint met het leren over steken, zomen, naden, ritsen, knoopsgaten zetten en het maken van de daadwerkelijke kledingstukken moet je ook voldoende weten over de soorten naalden en draden. In dit artikel gaan we dieper in op de soorten garen die er allemaal beschikbaar zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken. Begin gemist? Lees dan eerst ons artikelen over naald en draad en vergeet ook niet om hierna het artikel ‘Verschillende soorten naalden‘ door te lezen.

 

Rijg/hechtgaren

Speciaal garen bedoeld om stukken kleding of patroononderdelen (die nog afgepast moeten worden) losjes aan elkaar te hechten. Vaak in het wit, ietsje dikker dan normaal garen, en minder sterk. Persoonlijk vinden we het niet nodig om hier een apart soort garen voor te gebruiken maar je zou het eventueel wel kunnen doen als je het zonde vind van je “echte” garen.

 

Polyester garen

Polyester garen is de meest voorkomende garensoort. Het is sterk, flexibel, en in ontelbaar veel kleuren te verkrijgen. Je hebt ze vaak in klosjes (zo noem je de rolletjes opgerold garen) van 200 meter, 500 meter, of zelfs 1000 meter en zijn eigenlijk altijd geschikt voor naalden van dikte 60. Afhankelijk van de steek is polyester garen geschikt voor allerhande soorten stoffen, ook stretch.

Mocht je met zwaardere stoffen aan de gang gaan dan is er ook nog supersterk polyestergaren. Je hebt hiervoor wel een grotere naald nodig (75-100). Deze soort wordt overigens ook wel eens doorstikgaren, of siersteekgaren genoemd en wordt veel gebruikt bij knoopsgaten en decoratiestiksels. Niet alle machines kunnen overigens goed met deze draadsoort overweg en vaak kun je deze alleen BOVENOP de machine gebruiken (dus niet in de spoel) en zoals gezegd ook met een dikkere naald met groot oog. Zo weet je zeker dat het garen soepel door de machine en stof heen kan komen en niet beschadigd.

Over het algemeen wil je polyestergaren van het merk Güterman. Deze zijn in vrijwel elke naai-, stoffen- en fourniturenwinkels wel te verkrijgen. Het zijn niet de allergoedkoopste maar wel van ontzettende goede kwaliteit.

 

Semi-polyester garen

Je hebt ook nog een aantal semi-polyester garen zoals jeansgaren en elastiekgaren. Jeansgaren is, zoals je al wel kunt raden, special bedoelt voor jeans en denim. Het is een combinatie van katoenen en polyester garen in diverse blauwtinten. Vaak is het ook wat dikker en steviger dan normaal garen omdat denim-stoffen wat zwaarder zijn. Een dikkere universele naald (80-100) is wel een vereiste of een speciale jeansnaald.

Ook elastiekgaren zegt eigenlijk al wat het is, een garen voor elastische stoffen. Dit betekent niet dat je deze voor elke elastische stof moet gebruiken, sterker nog het is niet altijd de beste keuze en vergt wel wat extra aandacht met naaien. Je mag deze bijvoorbeeld alleen onderspannen (in de spoel) en gebruik je alsnog in combinatie met ander garen. Het is vooral bedoelt bij smocken of het vastzetten van elastische boorden.

 

Katoenen machinegaren

In tegenstelling tot polyestergaren kun je de katoenen variant niet gebruiken voor stretch, en/of zware stoffen. Het is met name bedoelt voor katoenen stoffen en halfzware stoffen waar geen (of weinig) rek in zit. Doe je dit toch dan loop je het risico dat de draden uit elkaar knappen en kun je weer opnieuw beginnen. Voordeel is echter wel dat, in tegenstelling tot polyestergaren, katoengaren mee krimpt met de katoenenstof én het geverfd kan worden.  Om met katoengaren te werken kun je het beste een machinenaald met dikte 60-80 werken.

 

Linnen/ijzergaren

Linnengaren wordt gemaakt van linnen maar er zit geen ijzer in. De bijnaam ijzergaren komt omdat linnengaren ijzersterk is. Het is dan ook uitermate geschikte voor zeer zware stoffen of het aanzetten van knopen. Linnengaren is niet geschikt voor lichte stoffen, stretchstoffen of stoffen die op hoge temperaturen gewassen worden.

 

Zijden machinegaren

In tegenstelling tot linnengaren is de zijden variant dus niet geschikt voor grovere en zwaardere stoffen. Deze is juist bedoelt voor lichte en fijne stoffen zoals zijde, satijn, chiffon en soortgelijke varianten. Het is niet altijd even sterk maar daarentegen heb je er maar een kleine naald voor nodig en is het vaak meer dan voldoende om de dunnere stoffen goed aan elkaar te bevestigen. Overigens wordt deze soort ook nog wel eens gebruikt voor sierstiksels.

 

(over)Lockgaren

Lockgaren zit op speciale klossen, vaak erg groot met heel veel draadmeters, en is alleen bedoelt voor gebruik in lockmachines. Het is speciaal bedoelt voor het afwerken van naden en zomen.

 

Borduurgaren

En last but not least! Speciaal voor het borduren van bepaalde patronen in stof heb je dit garen dat vaak gemaakt is van rayon/viscose. Dit omdat het dunner is en een mooiere glans heeft. Daarbij is het vaak in allerlei kleuren te verkrijgen en in een paar bijzondere soorten zoals harig en metallic.

Wil je werken met metallic garen, dan heb je hier speciale naalden voor nodig en zorg dat je machine het aankan. Op sommige snelheden hebben bepaalde (oudere) machines nog wel eens moeite met metallic garen. Probeer dit dan ook altijd voorzichtig uit op een aantal proeflapjes. In “normale” kleding zie je metallic garen niet zoveel terug maar binnen het cosplay is het soms een hele mooie toevoeging.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close