HomeCosplay LessenVerschillende soorten naalden

Verschillende soorten naalden

Zoals eerder genoemd is de basis van al het naaiwerk naald en draad. Nog voordat je begint met het leren over steken, zomen, naden, ritsen, knoopsgaten zetten en het maken van de daadwerkelijke kledingstukken moet je ook voldoende weten over de soorten naalden en draden. In dit artikel gaan we dieper in op de soorten naalden die er allemaal beschikbaar zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken. Begin gemist? Lees dan eerst onze artikelen over naald en draad en vergeet ook niet het bijpassende artikel ‘Verschillende soorten garen‘ te lezen.

Voor we beginnen willen we ook nog even specifiek benoemen dat vrijwel al deze naalden in verschillende diktes voor kunnen komen afhankelijk van de specifieke stof die je er mee wilt naaien én de draadsoort die je moet gebruiken.

Vergeet ook niet rekening te houden met de kracht van je naaimachine. Heb je een super dikke en zware stof die je moet zomen en heb je sterke draad en een ijzersterke naald uitgekozen dan moet je ook nog zeker weten dat je machinemotor het daadwerkelijk aan kan. Meer weten over naaimachines en waar je op moet letten? Lees dan het artikel over naaimachines.

 

Universele naald

De universele naald is de “standaard” naald die bij elke naaimachine meegeleverd wordt en waar het gros van je projecten prima mee gedaan kan worden. Hij is met name geschikt voor linnen, katoenen en (semi-)synthetische stoffen. Hij kan ook voor stretch gebruikt worden al is het aan te raden hier de speciale stretchnaald voor te gebruiken. Hele zware en dikke stoffen zijn vaak niet te doen met deze naald, je loopt al snel het risico deze dan te breken. Ook bij hele fijne stoffen moet je opletten dat je dan wel een zo dun mogelijke universele naald gebuikt om te voorkomen dat je grote gaten achterlaat in de stof.

 

Tweelingnaald

De tweelingnaald is eigenlijk twee naalden in één. De bovenkant zet je gewoon vast in de machine maar net daaronder splitst deze zich in twee apart naalden (van gelijke afmetingen) zodat je op twee plekken tegelijkertijd kunt naaien in een strakke rechte lijnen, evenwijdig van elkaar. Dit is vooral makkelijk bij het maken van zomen in tricot stoffen of het maken van zij-naden. Let hierbij heel goed op dat je ALTIJD in een rechte steek werkt, geen zigzagsteken of andere afwijkende varianten, en zorg voor een breed voetje. Doe je dit niet dan breekt je naald.

 

Stretchnaald

Wanneer je stretchstoffen hebt kun je deze prima naaien met een universele naald (mits juiste garen en steek) maar er zijn ook speciale naalden voor dit soort stoffen: de stretchnaald. Deze hebben een aparte vorm die speciaal is gemaakt om te zorgen dat de naald netjes door de stof gaat zonder steken over te slaan. Overigens zijn deze naalden vaak ook geschikt voor gebruik in lockmachines en kun je ze voor eigenlijk elke (semi-)rekbare stof gebruiken.

 

Jersey/ballpoint naald

Een wat meer gespecificeerde stretchnaald is de jersey- of ballpointnaald. Deze heeft een wat afgevlakte punt waardoor de stof minder beschadigt wordt. Hierdoor is deze naald echter niet geschikt voor dikkere/zwaardere stoffen of stoffen die geen stretch hebben. Je kunt deze naald dan ook het beste alleen gebruiken voor tricot en jersey stoffen.

 

Ledernaald

In plaats van een afgevlakte punt heeft de ledernaald/leernaald juist een zeer scherpe punt. Dit is echter geen gewone naaldpunt maar een snijvlak, een klein mesje in feite. Dit zodat hij gemakkelijk door dikke en zwaardere lederachtige stoffen heen kan komen zoals suède en kunstleer. Je moet deze naald dan ook nooit voor andere stoffen, en al helemaal geen lichte of rekbare stoffen gebruiken. Doe je dit wel dan loop je een zeer grote kans je stof te beschadigen en er gaten in te maken.

 

Denimnaald

Een naald die je wel voor andere stoffen kunt gebruiken en ook geschikt is voor het wat zwaardere werk is de denimnaald/jeansnaald. Deze heeft een extra sterke schaft waardoor hij zwaardere stoffen aan kan zonder te breken. Je kunt hem ook gebruiken voor kunstleder mits niet te dik en/of teveel lagen, dan kun je beter weer teruggrijpen op een ledernaald.

 

Microtexnaald

Heb je juist wat delicater werk om te doen en werk je met lichte stoffen zoals chiffon en zijde? Dan biedt de microtexnaald uitkomst. Deze naald is zeer dun, met een hele lange en scherpe punt. Hierdoor krijg je zo klein mogelijke gaatjes en is het risico op beschadigen van de stof minimaal. Nadeel van deze naald is wel dat die vrij kwetsbaar is en vaker vervangen moet worden.

 

Metallic naald

Zoals in het artikel over garen te lezen was is metallic garen een slag apart en werkt het een stuk beter als je hier een aangepast naald voor gebruikt: de metallic naald. Deze voorkomt rafelen van het draad en zorgt dat deze netjes door de stof heen gaat.

 

Topstitchnaald / Borduurnaald

Er is nog wel eens discussie of dit nou echt twee verschillende soorten naalden zijn of hetzelfde maar dan onder een andere noemer. Hoe je ze ook wilt noemen deze naalden zijn geschikt voor naaiwerk met dik siergaren, wolgarens, of wanneer je met meerdere garens tegelijkertijd werkt. Door het grote oog is deze ook geschikt voor borduurwerk met diverse soorten garen, het grote oog beschermt namelijk de borduurgaten.

 

Dubbele oognaald

Nog een naald geschikt voor sierwerk is de dubbele oognaald. Hierbij gaat het draad door twee ogen in dezelfde naald (liggen boven/onder elkaar). Hierdoor wordt het draad op een aparte manier door elkaar gestikt en krijg je een decoratieve steek.

 

Quiltnaald

Quilten is een hobby an sich en vergt om extra materialen en een speciale naald. Deze is speciaal bedoelt voor het stikken van meerdere lagen stof te gelijkertijd. Hij kan handig zijn voor cosplay maar over het algemeen kun je prima uit de voeten met de bovengenoemde naalden.

 

Wingnaald

En tenslotte… Een naald waar wij zelf nog nooit mee gewerkt hebben maar wellicht handig kan zijn voor bepaalde projecten: de wingnaald, soms ook ajournaald genoemd. Deze naald ziet er nogal vreemd uit met vrij grote uitstulpingen aan de zijkant. Deze zorgen voor grotere gaten in het naaiwerk. Normaal gesproken wil je dit vermijden maar in een decoratief effect dat je “ajour” noemt is het juist wel gewenst. Dit moet je echter niet doen bij stoffen met rek of die snel schuren. Gebruik het vooral bij stoffen zoals linnen en katoen.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close