HomeCosplay LessenArmor en PropsVerschillende soorten thermoplasten (en waar je ze voor gebruikt)

Verschillende soorten thermoplasten (en waar je ze voor gebruikt)

Zoals eerder uitgelegd zijn thermoplasten een type materialen die bij bepaalde temperaturen buigzaam worden/veranderen. Voor je echter aan de slag gaat moet je eerst meer weten over de verschillende soorten thermoplasten die er zijn, welke veel gebruikt worden voor cosplay én waarvoor je ze kunt gebruiken. Dat is precies wat we je onderstaand gaan uitleggen!

Eenmaal duidelijk welke thermoplast je wilt gebruikten en wil je weten hoe je er nou echt een armor of prop van maakt? Lees dan verder in dit artikel waar we de basis uitleggen over het werken met thermoplasten.

 

Worbla

Laten we maar meteen beginnen met de meest bekende soort en dat is Worbla. Al vele jaren staat Worbla aan de top als grootste naam op het gebied van thermoplasten voor cosplay. Een deel hiervan is toe te wijden aan het feit dat ze simpelweg een van de eerste waren die dit soort materialen aanboden maar daarnaast is het ook gewoon een kwalitatief goed product om mee te werken, al is het niet bepaald goedkoop.

De standaard worbla is een bruinige dunne plaat die vaak opgerold geleverd wordt en enkele mm dik is. Er zit een glimmende, gladde kant aan en een wat ruwere vezelkant. Deze platen kun je knippen en vervolgens verhitten met een heat gun (verafbrander) tot deze soepel wordt en gevormd kan worden. Daarna moet je deze nog wel flink afwerken en glad zien te krijgen voor je het kunt schilderen. Voordeel van standaard worbla is dat het makkelijk verkrijgbaar is, er veel tutorials voor zijn, en het ook vrij stevig is (mits foam erin verwerkt is). Nadeel is dat het veel tijd kost om het netjes af te werken en dat het nogal prijzig is.

Tegenwoordig zijn er echter ook nog andere soorten worbla die geschikt zijn voor diverse soorten projecten:

  • Worbla’s Black Art: zwarte worbla die een stuk gladder is en makkelijker kneedbaar.
  • Worbla Transpa Art: transparante worbla uitermate geschikt voor doorzichtige stukken of glazen schoentjes. Vrij lastig om mee te werken!
  • Worbla’s Mesh Art: een stuk sterkere worbla speciaal voor projecten die echt stevig moeten zijn
  • Worbla Flame red: bedoelt voor theater en andere professionele settingen waar o.a. brandveiligheid belangrijk is.

 

Wonderflex

Wonderflex is net als Worbla één van de “oudste” cosplay materialen en bestaat echt al jaren. Het is echter niet zo succesvol als worbla omdat het minder flexibel is en je bijvoorbeeld ook de restjes niet opnieuw kunt gebruiken. Het is echter wel erg stevig dus voor lange, rechte oppervlakken die tegen een stootje moeten kunnen is dit wel degelijk een goede optie.

 

Thermoflex

Thermoflex lijkt op vrijwel alles op Worbla en kent ook diverse variaties. Zo is er een transparante variant te verkrijgen (vergelijkbaar met Worbla’s Transpa Art) en een ThermoFlex Robuust voor extra stevige projecten. Bijzonder is vooral hun ThermoFlex Fabric waarbij één kant een laagje stof heeft. Hierdoor is het een super goed materiaal om bijvoorbeeld leer of andere stoffen op te plakken en kun je het heel mooi gebruiken om je stoffenkostuum op bepaalde plekken een aparte vorm te geven of om bijvoorbeeld een mooie bontlaag over je braces heen te plakken.

 

Thibra

Thibra is vergelijkbaar met zowel ThermoFlex als Worbla in de zin dat het ook een thermoplastic is die als plaat geleverd wordt en die je makkelijk kunt vormen. Groot verschil met de eerdergenoemde materialen is dat Thibra ten eerste nieuwer is en ook vele malen gladder. En dan bedoelen we ook echt véél gladder. Hierdoor hoef je minder moeite te doen om het materiaal glad te krijgen voor het verven. Daarnaast is het ook makkelijk te gebruiken om kleine details te maken. Nadeel van dit materiaal is dat het minder goed plakt aan zichzelf of bijvoorbeeld foam. Je zult dan ook wat extra contactlijm moeten gebruiken voor het beste effect. Voor zover ons bekend is thibra in Nederland alleen verkrijgbaar bij Proptimum.

 

PlastiFlex

Nog een variatie op de platen thermoplasten is PlastiFlex. Maar deze heeft een meer plastic look-en-feel. Het vraagt wat extra aandacht om mee te werken en eenmaal afgekoeld is het een stuk harder dan de voorgenoemde materialen. Groot voordeel is ook dat het vrij lichtgewicht is maar toch stevig. Voor sommige projecten zul je dan ook de voorkeur kunnen geven voor dit materiaal maar het is lang niet overal geschikt voor.

 

Friendly Plastic / Boetseer plastic

In tegenstelling tot alle voorgaande vind je deze niet als een plaat. Friendly plastic a.k.a. boetseer plastic zijn plastic korrels die je, wanneer je ze laat weken in warm water, met elkaar versmelten en te vervormen zijn. Je kunt ze eindeloos verwarmen en opnieuw vormen en dat maakt ze geliefd voor de kleinere sculpturen en details.  Je hebt ze in allerlei soorten en maten en diverse namen maar in principe verschillen ze onderling maar weinig.

 

Foss Shape

Hierboven noemden we al even ThermoFlex Fabric, speciaal wanneer je ook nog met stoffen werkt. Foss Shape gaat hiermee echter een grote stap verder. Het is namelijk een soort vilt-achtige stof die je, door deze te verhitten, kunt laten verharden. Bijzonder hieraan is dat je deze stof kunt knippen, lijmen, én naaien. Wil jij bijvoorbeeld dat een stuk stof recht overeind blijft staan of een hoed maken dan kun je dat doen met Foss Shape. Nadeel: soms moeilijk om goed vorm te geven én het is bijna niet te krijgen in Nederland, er is slechts één verkooppunt bij ons bekend en dat is HoedenDingen.

 

Maar welke is nou het beste?

Het is moeilijk om één materiaal aan te wijzen dat als beste bestempeld kan worden omdat elk materiaal andere eigenschappen heeft en voor andere dingen geschikt is. Afgaande op berichten van professionele cosplayers zoals bijvoorbeeld Kamui Cosplay en onze eigen ervaringen kunnen we echter wel zeggen dat tegenwoordig de combinatie van Worbla’s Black Art én Thibra zeer geliefd is. Worbla’s black art combineert de flexibiliteit en stevigheid van gewone worbla maar met een nettere afwerking waarbij Thibra gebruik wordt voor de fijnere details. Maar nogmaals: het hangt helemaal af van wat je wilt maken en je persoonlijke voorkeur.

Wil je graag zelf deze materialen uitproberen? Vele webshops zoals CosplayClues en Proptimum bieden starterspakketten/testpakketten waarmee je deze materialen kunt proberen. Deze webshops werken overigens elk met andere materialen dus is het aan te raden om er bij meerdere eentje te bestellen wil je echt goed kunnen vergelijken.  Dit is niet gratis maar je krijgt wel meteen een mooie sample set met diverse materialen om uit te proberen wat voor jou het beste werkt. Zeker aan te raden wanneer je gaat beginnen met een groot project en nog niet eerder met thermoplasten hebt gewerkt!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close