HomeCosplay LessenArmor en PropsVinyl en carbon fiber wrap voor cosplay

Vinyl en carbon fiber wrap voor cosplay

Vraag jij je ook al tijden af hoe sommige die perfecte egale verflaag krijgen én er ook nog een mooie metallic shine op het armor of de cosplay prop zit? Grote kans dat er gebruik gemaakt is van vinyl wrap (a.k.a. wrap folie). De laatste tijd zie je steeds vaker dat deze zogenaamde vinyl wraps gebruikt worden om de perfect afgewerkte verflaag te geven op cosplay armor en props, zeker wanneer deze wat moet glimmen. Deze vinyl wrap wordt van oorsprong gebruikt in de auto-industrie om auto’s mee te beplakken maar kan ook goed toegepast worden bij cosplay op basis van material zoals foam.

De tweede variant is de zogenaamde carbon viber wrap. Dit spul is stugger en moeilijker om mee te werken maar geeft een zeer strakke afgewerkte en unieke look aan je armor of prop. Het is echter geen beginnersvriendelijke manier van werken en je hebt er wat gespecialiseerde middelen voor nodig. Daarbij is deze variant ook niet te gebruiken voor onderdelen die wat slapper zijn zoals foam.

 

Vinyl wraps

Vinyl wraps zijn makkelijk te verkrijgen maar soms alleen in grotere hoeveelheden. Het loont dan ook vooral om deze aan te schaffen wanneer je met grotere projecten bezig bent of weet dat je het in de toekomst nog vaker kunt gebruiken. Dit spul is bij uitstek perfect op voorwerpen met afwijkende vormen, rondingen, en scherpe hoeken dus je kunt het voor vrijwel elk project wel inzetten. Overigens zijn niet alle soorten vinyl wrap hiervoor even geschikt dus let op dat je de zogenaamde “auto-wraps” (auto, van automotive) hebt.

Ook er mee werken is helemaal niet moeilijk mits je gewoon nauwkeurig en geduldig te werk gaat. De meeste tijd zal hem zitten in het afwerken van het onderliggende materiaal maar wanneer je bijvoorbeeld een foam armor hebt is deze vaak al vrij glad en hoef je er niet zo gek veel meer aan te doen. Het hebben van een perfect glad oppervlak waar je de wrap overheen plakt is echt van essentieel belang, want elke oneffenheid zie je terug.

Maar hoe werk je er nou mee? In feit pak je gewoon een “stickervel” in de gewenste kleur en plakt deze over je item heen. Vervolgens kun je in combinatie met je heat gun / verfafbrander ervoor zorgen dat de wrap op alle plekken juist aansluit. Onderstaande video’s laten je dit perfect zien:

Op zoek naar nog wat voorbeelden en diverse manieren waarop je vinyl wrap kunt toepassen? Kijk dan o.a. eens hier bij deze mini-tutorial/introductie van KayPikeFashion.

 

Carbon fiber wrap voor cosplay (carbon fiber “skinning”)

De tweede variant die we noemden is het gebruiken van carbon fiber wraps. Dit is niet bepaald een standaard cosplay techniek. Sterker nog, het komt maar weinig voor. De basis is hier gelijk aan werken met vinyl wraps (je plakt een wrap over je onderdeel) maar de exacte uitvoering verschilt enorm en ook de uiteindelijke look van je onderdeel is van een geheel ander niveau. Je moet hier echter wel veel meer materiaal voor aanschaffen dat niet bepaald huis-tuin-en-keuken spul is. Het vraagt om wat serieuze investeringen en het werken met wat technieken die wij niet als “beginnersvriendelijk” zouden bestempelen.

Wanneer je echter serieuzer met cosplay aan de gang gaat over een project zoals Iron Man of Genji van Overwatch perfect wilt neerzetten kan het wel te overwegen zijn om deze methode te kiezen, zeker wanneer je denkt alles in de toekomst vaker te kunnen gebruiken. Buiten je basis gereedschap heb je namelijk ook het volgende nodig:

  • Je onderdelen, gemaakt van een stevig materiaal dat niet buigzaam is.
  • Epoxy resin + kwasten en containers
  • Goed gezichtsmasker zodat je geen dampen in ademt
  • Vacuumbag + vacuümpomp

Vooral dit laatste is iets dat je niet standaard thuis zult hebben liggen en ook nog wat voorzichtigheid vergt om mee te werken. Daarbij is het niet voor elk materiaal te gebruiken. Doordat je het geheel vacuüm moet trekken is deze methode niet geschikt voor onderdelen die uit zacht materiaal bestaan tenzij voldoende opgevuld en ondersteund zodat het zijn vorm blijft behouden.

Gelukkig is er iemand online geweest die precies laat zien hoe dit alles in zijn werk gaat én je ook laat zien hoe je bepaalde dingen niet moet doen. Mocht je serieus aan de slag willen met carbon fiber wrap neem dan op z’n minst de tijd deze video te bekijken en/of zijn uitgebreide tutorial te lezen die je hier vindt.

Eerlijk is eerlijk, onze voorkeur zou niet direct uitgaan naar deze methode. Deels omdat het niet goedkoop is, het erg tijdrovend is, het extra gewicht toevoegt aan je cosplay, en er ook manieren zijn om een soortgelijke look te krijgen zonder dat je aan de slag moet met daadwerkelijke carbon fiber wraps en vacuümpompen (zoals met slimme trucjes het patroon erop stempelen/schilderen/spray painten/air brushen etc.). Toch wilden we het wel benoemen omdat het een optie voor je zou kunnen zijn bij bepaalde projecten.

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close