HomeCosplay 101Waar bestaat een cosplay uit?

Waar bestaat een cosplay uit?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten cosplays en nog veel meer materialen waarmee je ze zou kunnen maken! Wat je nodig hebt kan dan ook sterk wisselen afhankelijk van het project. Toch zijn er al een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je wilt weten waar een cosplay uit bestaat.

Cosplays kan je zo makkelijk maken als je wil, maar ook net zo ingewikkeld als je wilt. Wil je een makkelijk kostuum? Ga dan voor cosplays die je grotendeels al samen kan stellen uit je eigen garderobe. Heeft jouw droomcosplay een pantser, en zou je die willen maken? Besef wel dat het tijd, geld en vaardigheden kost om het in elkaar te zetten. Cosplays kan je dan ook zien als projecten waar je, afhankelijk van het project, tijd en budget in zal moeten stoppen.

 

Per keer wisselend

Als ik naar mezelf kijk en bijvoorbeeld één van wat mijn uitgebreidere kostuums pak, heb ik het volgende nodig: een onderrok, hoepelrok, petticoat, bustier, jurk, pruikenkapje, pruik, hoed, nep wimpers, circle lenzen, handschoenen, panty’s, pumps, en allerlei soorten make-up en haarlak. Weer een andere bestaat uit slechts een jurkje, pruik, circle lenzen en ketting. Er komen zelfs geen schoenen bij kijken!

Maar misschien draagt jouw personage helemaal geen praktische kleding, laat staan dat het een mens is! Niet alle projecten zul je dan ook afkunnen met shoppen bij de Primark. Denk bijvoorbeeld aan het cosplayen van een niet-menselijk personage. Of kun je als vrouw bijvoorbeeld een mannelijk personage cosplayen (genderbend) en andersom. Hiervoor heb je een zogenaamde chestbinder nodig om de borsten mee weg te werken. Dat betekent niet alleen een goede chestbinder (voor je eigen veiligheid!), maar ook leren hoe je vrouw-naar-man make-up doet.

Ook als je bijvoorbeeld een elf wilt cosplayen zul je elvenoren nodig hebben. Daarbij kan je gebruik maken van bestaande protheses die je over je eigen oren plaatst. Tenminste, als jouw elf die generieke elvenoren wel heeft! Niet alle elvenoren zijn hetzelfde.

Lang verhaal kort: het hangt er maar net van af wat je wilt maken. Afhankelijk van je project zal je ook moeten kijken wat nodig is aan vaardigheden. Als je bijvoorbeeld een pantser wil maken, zul je daarvoor specifieke materialen moeten aanschaffen en vaardigheden ontwikkelen. Kan je bijvoorbeeld naaien? Hoeveel meter stof moet ik eigenlijk kopen? Hoe bereken ik dat? Hoe maak je een patroon, of kan een bestaand patroon laten aanpassen? Een cosplayproject kan een hele investering zijn, zowel qua tijd als geld en het ontwikkelen van vaardigheden. Het hangt er dan ook helemaal van af wat voor soort cosplay het is die je wilt doen en hoe je hier invulling aan wilt geven!

 

Verdeel en heers

Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor het character dat je wilt cosplayen vind ik het persoonlijk altijd erg fijn om deze op te delen in diverse onderdelen. Heb ik een pruik nodig? Heb ik lenzen nodig? Heb je ik iets van stof wat gemaakt (of gekocht) moet worden en uit welke onderdelen bestaat dit? Heb ik make-up nodig etc.

Zo krijg je al snel een handig overzicht van alles wat je moet regelen om de cosplay compleet te maken. Aan de hand hiervan kun je dan gaan kijken of je spullen wellicht al in huis hebt, of je ze ergens kunt kopen, of dat je ze zelf kunt (en wil) maken. Sommige cosplays vragen om zeer gedetailleerde en unieke onderdelen die je niet makkelijk kan vinden en weer andere kun je volledige opbouwen met items uit je gewone kleding kast (ook wel closet cosplays genoemd).

 

Op zoek naar onderdelen

Afhankelijk van je character moet je dus op zoek gaan naar de verschillende delen. Vervolgens kun je aan de slag met het verzamelen en eventueel maken of bestellen van al deze onderdelen. Ook kan het zijn dat je op zoek moet naar specifieke materialen of technieken om alles in elkaar te zetten op een manier die overeen komt met het originele character, of juist om te zorgen dat je ook in het “echte leven” nog normaal kunt bewegen.

Weet je al zeker dat je zelf een cosplay wilt maken? Kijk dan ook hier naar onze lijst van basisbenodigdheden voor het maken van je eigen cosplay.

 

Share With:
Rate This Article
Comments
  • ik heb een vraagje: hoor je bij cosplay je costuum zelf te maken of kan je ook gewoon dingen kopen of is het dan geen cosplay meer (ik ben niet echt goed met dingen zelf maken maar ik vind het wel leuk om karakters te spelen)

    alvast bedankt.

    januari 24, 2019

Geef een reactie

Close