HomeCosplay ConventiesConventie 101Wat is een cosplay conventie?

Wat is een cosplay conventie?

Conventies zijn bijeenkomsten die in het teken staan van bijvoorbeeld anime, comics of gaming, en welke de laatste jaren ontzettend populair aan het worden zijn, inmiddels is er bijna elke maand wel een cosplay conventie in Nederland te vinden.

Maar waar we in Nederland eerst als grootste conventie Animecon hadden (gericht op anime en Japanse cultuur) zien we nu ook dat de “comic cons” in trek zijn. Deze grote evenementen zijn een ontmoetingsplek voor fans van games, comics, manga, tv, film, cosplay en ga zo maar door en bieden vaak een uitgebreid entertainment programma en dealer room met allerlei merchandise om te kopen.

 

Wat is er te doen op een conventie?

Wat er te doen is op conventies hangt sterk af van de organisatie, het thema en de locatie. Conventies zoals Animecon en Abunai richten zich bijvoorbeeld heel sterk op een uitgebreid aanbod aan activiteiten zoals workshops, lezingen, cursussen en demonstraties van Japanse cultuur elementen. Kijk je bijvoorbeeld naar een Dutch Comic Con dan zie je dat zij zich vooral richten op merchandise, enkele workshops, en heel veel rondom (internationale) sterren. Dit zijn vaak meer expo’s met wat activiteiten erbij.

De activiteiten wisselen sterk en ook daar zie je veel kruisbestuivingen tussen fandoms en organisaties dus er is geen vaste lijn te trekken. Gelukkig kun je op de websites van alle conventies in heel veel detail vinden wat er allemaal te beleven valt, en vaak staan ze ook open voor allerlei suggesties.

 

Hoe zit het met cosplayen op een conventie?

Bij alle conventies is er ook een focus op cosplay, al hangt het wel van de conventie af in welke mate. Op alle events zijn cosplayers welkom, sterker nog het wordt vaak aangemoedigd en bij allerlei conventies zijn er vaak ook competities en catwalks waarbij cosplays in de spotlights staan.

De hoeveelheid cosplayers per conventie verschilt echter sterk. Bij Comics Con zie je verhoudingsgewijs ongeveer een ratio van 40% cosplay, en 60% niet cosplay qua bezoekers. Terwijl bij animeconventies deze ratio ligt op ongeveer 95% cosplayers en 5% niet. Doe echter vooral waar je jezelf prettig bij voelt. Wil je geen cosplay? Dan is dat natuurlijk niet verplicht, en andersom.

Let wel dat er, ondanks dat het wellicht wat vreemd klinkt, binnen de cosplay community en zeker op conventies er een aantal ongeschreven regels zijn. Deze zijn vaak gebaseerd op algemene omgangsnormen maar het kan geen kwaad deze wat extra te belichten. Meer over deze ongeschreven regels lees je hier.

Cosplay competities op conventies

Op een hoop conventies worden ook cosplay competities georganiseerd. Deze variëren van kleine wedstrijden met mini-acts en fashion catwalks tot prestigieuze competities waarbij er grote prijzen te winnen vallen. Enkele van de grootste zijn de European Cosplay Gathering (ECG) en de World Cosplay Summit (WCS). Vooral deze laatste is zeer prestigieus want het winnende duo zal in Japan Nederland mogen vertegenwoordigen en strijden om de titel beste cosplayers ter wereld!

 

Welke conventies zijn er allemaal?

Er zijn in Nederland (en andere landen) steeds meer conventies bij aan het komen. Inmiddels is er elke maand wel minstens één event te vinden waar je je bezig kunt houden met cosplay en alles daaromheen. Voor het complete overzicht kun je het beste even kijken op onze conventie kalender.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close